Black Box Teater

Også kjent somBBT
OrganisasjonstypeProgrammerende
HovedfokusTeater, Performance, Tverrkunstnerisk, Musikkteater, Internasjonalt arbeid
Etablert1985
Epostblackbox@blackbox.no
NettstedBlack Box Teater - Oslo, facebookside, Black Box Teater

Om Black Box Teater

Black Box Teater er et programmerende teater og en av Norges scener for samtidsorientert scenekunst. Teatret ble etablert i 1985 og hadde frem til 2003 tilhold på Aker Brygge i Oslo.

I februar 2004 åpnet teatrets nye lokaler i Marstrandgata 8 på Dælenenga, i tidligere Bergene sjokoladefabrikk på Rodeløkka midt mellom Carl Berners plass og Birkelunden.

Produksjonene som vises på denne siden er produksjonene Black Box Teater har co-produsert. Vil du se fullstendige spilleplaner for Black Box Teater, så gå inn på hvert enkelt spillested/scene.

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Egne produksjoner

Vis mindre

Vis alle

Coproduksjoner

Vis mindre

Vis alle

Tilknyttet

Mer om Black Box Teater

Black Box Teater presenterer og co-produserer frittstående kunstnere og kompanier, på tvers av sjangre. Programmet inneholder både debutanter og veletablerte kunstnere og kompanier. Flere norske scenekunstnere og kompanier har Black Box Teater som sin premierescene. Black Box Teater har en internasjonal profil og presenterer gjestespill fra ledende utenlandske aktører i feltet. 

Black Box Teater har to scener, Store og Lille. I foajéen er det en bar, som er åpen før og etter forestilling. Siden våren 2011 har Black Box Teater Oslo regelemessig invitert til arrangementet Pluss pluss

På hjemmesiden til Store Norske Leksikon står det blant annet følgende om Black Box Teater:

"Teatret mottar driftsstøtte fra Oslo kommune og fra staten, og ble i 1993 medlem av Norsk teater- og orkesterforening (NTO).

[...]

Black Box Teater ble etablert av Teatersentrum (senere Danse- og teatersentrum) som et spillested for de frie danse- og teatergruppene. Det var til å begynne med en organisasjonsdrevet utleie-­scene og holdt i mange år til på Aker Brygge. I 1991 ble Danse- og Teatersentrums daværende daglige leder og tidligere koreograf og danser Inger Buresund ansatt som kunstnerisk leder for teatret, og i 1994 ble hun teatersjef. Teatret begynte i denne perioden sin utvikling mot stadig mer programmering.

Black Box Teater gikk i 1991 sammen med BIT Teatergarasjen i Bergen og Teaterhuset Avant Garden i Trondheim om å opprette Nettverk for scenekunst, et turnésamarbeid hvis hovedformål var å vise internasjonale gjestespill i alle de tre byene.

I 2001 tok Kristian Seltun over som teatersjef. Seltun var utdannet teaterviter ved Universitetet i Bergen og kom fra stillingen som dramaturg ved Trøndelag Teater og kunstnerisk leder for Teaterhuset Avant Garden. Seltun spisset i sin sjefsperiode teatrets internasjonale og samtidsorienterte profil. Han satset på å rekruttere nye talenter og på å utvikle egenartede norske teaterkunstnere- og kompanier. Han etablerte også scenekunstfestivalen Marstrand.

I 2009 overtok Jon Refsdal Moe som teatersjef, også han med bakgrunn som teaterviter. Refsdal Moe har satset på å øke omfanget av teatrets dramaturgiske arbeid og assistanse overfor de norske kompaniene teatret co-produserer. Han har også etablert teatrets foajé som en scene 3 for kunstarrangementer, konserter og seminarer. I 2013 skiftet festivalen Marstrand navn til Oslo Internasjonale Teaterfestival."

Kilder:

Black Box Teater, blackbox.no, 22.08.2010, http://www.blackbox.no/content/infoPresentation.php?id=9001

Black Box Teater. (22.04.2013) i Store norske leksikon. Hentet fra: http://snl.no/Black_Box_Teater, 13.05.2013