Teater Vestland

Også kjent somSogn og Fjordane Teater
OrganisasjonstypeRegional institusjon
HovedfokusTeater
Etablert1. jan. 1977
Epostpost(at)softeater.no
NettstedSogn og Fjordane Teater, TEATER VESTLAND

Om Teater Vestland

Teater Vestland er et regionteater med Sogn og Fjordane fylkeskommune og Førde kommune som eiere.

Teateret ble etablert som Sogn og Fjordane Teater i 1977, og har staten som største tilskuddsyter. 1. januar 2020 endret insitusjonen navn til Teater Vestland i forbindelse med fylkesammenslåingen (de to fylkene Sogn og Fjordane og Hordaland ble slått sammen til ett fylke), og fikk samtidig i oppdrag å turnere i hele den nye regionen Vestland.

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Egne produksjoner

Vis mindre

Vis alle

Tilknyttet

Vis mindre

Vis alle

Mer om Teater Vestland

Teater VEstland har hovedsete i Førde i Sunnfjord. Teateret turnerer i Sogn og Fjordane, og satser særlig på ny norsk dramatikk, stykker med historier fra regionen og politisk engasjerende forestillinger.

Teateret bruker nynorske tekster og vestnorske taleformer som utgangspunkt og scenespråk.

Fra 1977 til 1980 var teatret allmøtestyrt. I perioden 1977-1979 var det underlagt Riksteatret. Siden 1980 har disse vært teatersjefer: Anne Gullestad (1980–87), Noralv Teigen (1988-1991), Emte Stag (1991-1999), Mette Brantzeg (2000-2003), Terje Lyngstad (2004-215), Bodil Kvamme (2016), Margunn Grytten Selvik (konstituert fra 1. mars -23 oktober 2016) og Solrun Toft Iversen (konstituert fra 24. oktober 2016-28 februar 2017)

Teateret mottok Heddaprisen 2010 i kategorien for særlig kunstnerisk innsats for sin satsing på ny, norsk dramatikk med regionalt perspektiv.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Teatret, som er et møtested mellom mennesker, blomstret først i byene, og kom forholdsvis sent til det grisgrendte Norge. Men etter hvert ble det etablert teatre utover det ganske land, teatre som på hver sin måte har lykkes i å etablere sin egenart. Spesielt spennende er det at ett av våre minste teatre målbevisst og konsekvent har satset på å utvikle ny, norsk dramatikk med regionalt perspektiv, ny dramatikk som treffer lokalt og nasjonalt, og som dessuten sjangermessig spenner vidt - fra kirkespill til buskisfarse via politisk dokumentar, historisk drama og eksperimentell satire.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til Sogn og Fjordane Teater, og teatersjef Terje Lyngstad som med 21 urpremierer på sju år dristig har videreført tidligere teatersjef Mette Brantzegs kongstanke."

Sogn og Fjordane Teater fikk også Heddaprisen 2006 i kategorien særlig faglig innsats for forestillingen Saman skal vi leve.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Prisen for særlig faglig innsats gir juryen anledning til å hedre innsatser som ikke dekkes av de øvrige ni prisklassene. Prisen har for eksempel gått til dukkemaker Lisbeth Narud, til dramatiker Jesper Halle og - i fjor - til hele staben på Rogaland Teater. Årets pris går til et teater som med utgangspunkt i en virkelig hendelse som skaket opp regionen, har skapt en aktuell og provoserende forestilling som har engasjert langt utover fylkets egne grenser.

Prisen for særlig faglig innsats går til Sogn og Fjordane Teater for researchbasert teamarbeid og produksjon av Saman skal vi leve."

KILDER:

Wikipedia, wikipedia.org, 12.11.2010, http://no.wikipedia.org/wiki/Sogn_og_Fjordane_Teater

Sceneweb om Heddaprisen, sceneweb.no, 10.07.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23836/Heddaprisen_2006-2006