Stiftelsen Arkivet

Stiftelsen Arkivet er et senter for historieformiding og fredsbygging gjennom dokumentasjon, forskning, undervisning og kulturformidling.

Sentret ligger i Kristiansand.

Med bakgrunn i lokale hendelser under den annen verdenskrig ønsker Stiftelsen Arkivet å trekke paralleller til dagens samfunnsforhold. Målet er å styrke arbeidet for grunnleggende menneskeverd, demokrati og holdningsdannelse.

Stiftelsen Arkivet vil fremme dialog og forståelse mellom individer, grupper og nasjoner.

Informasjon

(Objekt ID 16391)
Objekttype Organisasjon
Organisasjonstype Formidlingssenter, Informasjonssenter, Nettverksorganisasjon
Hovedfokus Forskning, Barn og unge, Undervisning, Informasjon, Internasjonalt arbeid
Etablert 24. aug. 1998
Epost kontakt@stiftelsen-arkivet.no
Nettsted Stiftelsen Arkivet

Kontaktinformasjon

Adresse Vesterveien 4, 4613 Kristiansand
E-post kontakt@stiftelsen-arkivet.no

Annen informasjon

Organisasjonsform Stiftelse
Organization number 980 342 689
Les mer

Statsarkivet var hovedkvarter for Gestapo (det tyske hemmelige politiet) på Sørlandet i krigsårene 1942 – 45. Kjelleren fungerte i denne perioden som arrest og forhørslokale.

Stiftelsen Arkivet overtok 9. april 1999 Statsarkivets fraflyttede bygning. Fengselscellene og torturkamrene er rekonstruert og historiene som utspant seg i kjelleren er illustrert ved hjelp av montre og dukker i full størrelse.

Hovedmålgruppen er skoleungdom. De får tilbud om guidet omvisning av personer som på ulikt vis står i nær relasjon til Arkivets historie. I tilknytning til omvisningen tilbys undervisning innenfor relevante emner. Stiftelsen Arkivets Venneforening er ansvarlig for omvisningen.

På Arkivet er flere sentrale humanitære organisasjoner som FN-sambandet Sør, Redd Barna, Røde Kors, Stiftelsen neveragain.no, ARC-aid, C.I.S.V. og Amnesty International samlokalisert. Disse deltar aktivt i den samlede virksomheten.

En sentral del av Stiftelsen Arkivets virksomhet er knyttet opp mot forskning og utvikling. Forskningsaktiviteten relaterer seg til følgende tema: demokrati og menneskeverd, dialog og konfliktforebyggende arbeid, historisk refleksjon og historieformidling.

Et viktig satsingsområde er å skape et internasjonalt nettverk av sentre som bruker historie og kunst som utfordring og spore til å reflektere over hva fred og sameksistens innebærer. Stiftelsen Arkivet har inngått samarbeidsavtaler med Robben Island Museum i Sør-Afrika og det tidligere tortursenteret Tuol Sleng i Kambodsja, som begge fokuserer på dette i sin formidlingsvirksomhet.

Kilde:

Stiftelsen Arkivet, stiftelsen-arkivet.no, 13.07.2011, http://www.stiftelsen-arkivet.no/index.php?id=17

Egne produksjoner (1)
Tittel Premiere
Det ingen må vite – 21. feb. 2008
Spilleplan
Tittel Premiere
Det ingen må vite – 21. feb. 2008 – Stiftelsen Arkivet
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler