Ordkalotten

Ordkalotten - Tromsø internasjonale litteraturfestival er en årlig litteraturfestival som finner sted i Tromsø på Nordkalotten. Under Ordkalotten står kunstnerisk utfoldelse av litteratur i fokus, og festivalen tar for seg ulike tema hvert år. Den nordlige beliggenheten preger festivalens profil, samtidig som perspektivet er globalt; festivalen er orientert circumpolart og forholder seg også til en kontrastrik nord-sør-dimensjon. I tillegg ønsker festivalen å ha urfolkrepresentasjon og belyse spesielle strukturer i nordområdene. Festivalen tar mål av seg å være aktuell både i en litterær kontekst og i forhold til aktuelle nasjonale og internasjonale prosesser.

Informasjon

(Objekt ID 10380)
Objekttype Organisasjon
Også kjent som Tromsø Internasjonale litteraturfestival
Organisasjonstype Festival
Hovedfokus Tverrkunstnerisk
Etablert 14. mai. 2002
Epost festival@ordkalotten.no
Nettsted Ordkalotten

Kontaktinformasjon

Adresse Søndre Tollbugate 8m Skansen Festivalsenter , 9008 TROMSØ
E-post festival@ordkalotten.no
Telefon 958 34 863

Annen informasjon

Organisasjonsform Stiftelse
Organization number 983 193 676
Les mer

Historia til Ordkalotten - Tromsø internasjonale litteraturfestival har på den ene sida sitt utspring i Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap (NAVK) sitt Zapffe-seminar i 2000 i forbindelse med markeringen for 100-årsdagen for Zapffes fødsel, og på den andre side Nordnorsk Forfatterlags planlegging av et litteraturseminar i forbindelse med forfatteren Lars Bergs hundreårsjubileum.
Gjennom forening av kreftene ble det i fellesskap lagt planer for et litteraturseminar i 2000 med de to hovedtemaene: Læstadius og fundamentalismen i litteraturen. Under arbeidet med dette seminaret ble det etablert et interimsstyre for prosjektet, og etter et forslag fra professor Viggo Rossvær ble navnet Ordkalotten valgt.
Parallelt ble det arbeidet for å finne en fast organisasjonsform. Innen formalitetene vedrørende organisasjonsformen var på plass var også Ordkalotten 2001 gjennomført. Dette var et meget omfattende prosjekt, fortsatt i samarbeid med NAKV på planleggings- og gjennomføringssiden, først en internasjonal del i nært samarbeid med Utenriksdepartementet, under vignetten War and Peace. Her var en rekke fremtredende internasjonale forfattere samlet. Seminaret fikk en omfattende nasjonal og internasjonal mediedekning. Arrangementets nasjonale og lokale fokus var forfatteren Lars Bergs liv og diktning. Også denne delen av Ordkalotten fikk god pressedekning. Seminarenes faglige profil og gjennomføring høstet anerkjennelse.

Litteraturstiftelsen Ordkalotten
Basert på erfaringene fra Ordkalotten 2000 og Ordkalotten 2001 ble det våren 2002 etablert en formell organisasjon som ble registrert hos Fylkesmannen i Troms og i Brønnøyregistrene, som en selveiende ideell stiftelse, under navnet Ordkalotten Tromsø internasjonale litteraturfestival. Det ble utarbeidet vedtekter og retningslinjer for ansvars- og arbeidsdeling. Organisasjonens formelle organer er rådet, styret og fagkomiteene. Hittil har administrative oppgaver delvis vært utført gjennom en stor dugnadsinnsats fra styrets medlemmer og sponsorer og dels gjennom innkjøpte tjenester for produksjonsledelse. I perioden 2002 - 2009 har festivalen engasjert prosjektleder, siden 2006 har dette vært i 50 % stilling.

Tema for festivalen

Ordkalotten 2010: 7 - 9. oktober
Tema: Karavane

Ordkalotten 2009: 30.9 - 4. oktober
Tema: vold
Ordkalotten 2008: 1. - 5. oktober
Tema: Over grenser.
Ordkalotten 2007: 26.-30. september
Tema: Russland - Når nord blir sentrum.
Ordkalotten 2006: 5.-8. oktober
Tema: KOKORO [kåkårå] Fokus på Japan.
Ordkalotten 2005: 7.-11. september
Tema: Polarisert.
Ordkalotten 2004: 8.-11. september
Tema: Når ordet er truet.
Ordkalotten 2003: 10.-14. september
Tema: Cora Sandel - Tromsø-Paris tur/retur.
Ordkalotten 2002: 4.-7. september
Tema: Forfatter og multikunstner: Nils Aslak Valkeapää.
Ordkalotten 2001: 3.-8. september
Tema: War and peace og Lars Berg-seminar.
Ordkalotten 2000: 13.-16. september
Tema: Lars Levi Læstadius

kilde: Ordkalotten, 4.1.2011, http://www.ordkalotten.no/

Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler