Kritikerprisene

Kostymetegning av Lubos Hruza for Nationaltheatrets Kong Lear (1971)

Hver av seksjonene i Norsk Kritikerlag deler ut sine kritikerpriser. Seksjon for teater, musikk og dans deler ut Kritikerprisen innen teater, dans og musikk. Kritikerlagets kunst- og litteraturkritikere deler også ut priser innen sine felt.

Olav Dalgards Kritikerpris går annet hvert år til en litteraturkritiker og hvert fjerde år til en teater- eller filmkritiker.

I Sceneweb-databasen er Teaterkritikerprisen og Dansekritikerprisen registrert. Teaterkritikerprisen er den eldste av prisene, den ble delt ut for første gang i 1939. Dansekritikerprisen har vært delt ut siden 1977.

Statuttene for kritikerprisene i teater, musikk og dans er som følger:

Opprettet 26. mai 1939 med forandringer foretatt på følgende årsmøter:1.6.1966,12.6.1978, 11.6.1979, 13.6.1984 og 25.8.2006.

I
Kritikerprisene for teater, musikk og dans er en belønning for en særlig fortjenestefull innsats innen norsk musikk- og scenekunst.

II
Kritikerprisene skal hvert år brukes til å hedre en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon innenfor henholdsvis teater, musikk og dans av norske kunstnere, eller utenlandske kunstnere som har ledet/deltatt i en norsk produksjon eller co-produksjon med norsk kunstnerisk deltakelse, i den forløpne sesong. Intensjonen er å løfte fram ytelser som anses særlig stimulerende for det norske musikk-, teater- og dansefeltet som helhet. Videogrammer, fonogrammer og gjestespill av utenlandske ensembler kommer ikke i betraktning. Belønningen skal være et kunstverk av en norsk kunstner eller kunstner bosatt i Norge.

III
Prisvinnerne utpekes av faggruppene på møter i tilknytning til seksjonens årsmøte i henhold til gjeldende prosedyre, sist vedtatt på årsmøtet 2007.

IV
Om et av seksjonens fagmøter ikke finner noen av sesongens kunstneriske ytelser fortjente til utmerkelse, har de anledning til å la være å dele ut Kritikerprisen.

Kilde:

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 18.11.2010, http://kritikerlaget.no/pages/nor/393-kritikerprisene

Les mer

Norsk kulturråds ærespris

Portrettfotografi av Liv Ullmann

Norsk kulturråd deler hvert år ut en ærespris til en person som har gjort "en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv".

Æresprisen er nå på 500 000 kroner. I forbindelse med feiringen av Norsk kulturråds 30-årsjubileum i desember 1994 introduserte rådet også en egen ærespris-statuett, en løve skapt i bronse av billedhoggeren Elena Engelsen.

Les mer om Norsk kulturråds ærespriskulturrad.no

Les mer

Leif Justers ærespris

Grethe Kausland

Leif Justers ærespris, også kjent som Juster-prisen, er en norsk revypris. Den deles ut årlig til en person som har gjort eller gjør en stor innsats på en norsk revyscene. Utdelingen skjer på komikeren og skuespilleren Leif Justers fødselsdag 14. februar. Vinneren får 10 000 kroner, en tegning Ulf Aas har laget av Juster, og en kopi av statuen «Gledessprederen» som er utført av Nina Sundbye og er reist utenfor revyteateret Chat Noir i Oslo.

Det er Leif Justers revyfond som står for utdelingen. Fondet ble opprettet i 1981 med inntektene fra en festforestilling i anledning Justers 70-årsdag, og ble opprettet av daværende teaterdirektør ved Chat Noir, Dag Frøland.

Sammen med Leonardstatuetten er Juster-prisen en av de høyeste utmerkelser i norsk revybransje.

KILDER:

Chat Noir, chatnoir.no, 13.02.2020, https://chatnoir.no/lorem-ipsum-dolor/

Wikipedia, no.wikipedia.org, 13.02.2012, http://no.wikipedia.org/wiki/Leif_Justers_%C3%A6respris

Les mer

Radioteatrets Blå Fugl

Logo for Radioteatrets utmerkelse Blå Fugl

I statuttene for prisen står det at vinneren skal ha gjort en ekstraordinær innsats for Radioteatret i året som gikk, enten ved en helt spesiell kunstnerisk innsats, ved å ha vist evne til å framheve Radioteatret som en viktig aktør i norsk offentlighet, eller begge deler.

Blå fugl-prisen er laga av keramikar Hanne Heuch.

Les mer

Siste tildelinger

Musikkteaterprisen 2020 (Musikkteaterprisen)

Oslo bys kulturpris 2018 (Oslo bys kulturpris)

Vinnere: Oslo bys kulturpris : Cliff Moustache

Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris 2019 (Tom Wilhelmsens Opera og Ballettpris)

Vinnere: Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris 2019: Grete Sofie Borud Nybakken

Ibsenprisen 2019 (Den nasjonale Ibsenprisen)

Vinnere: Ibsenprisen: Demian Vitanza

Musikkteaterprisen 2018 (Musikkteaterprisen)

Vinnere: Årets musikalartist: Heidi Ruud Ellingsen, Årets musikal : Billy Elliot, Årets Ærespris: Per Christian Revholt

Flere priser

Prix Italia

Prix Italia er en av de eldste og mest prestisjetunge kringkastingsprisene i verden. Prix Italia ble arrangert for første gang i 1948 av daværende Radio Italiana, nå RAI, men da kun for radio. I 1958 kom tv-produksjoner med i konkurransen. I 2008 deltok 85 private og offentlige kringkastingsstasjoner fra tilsammen 44 land i konkurransen. Konkurransen ble arrangert for 60.

Fajr Festivalens Ærespris

Fajr Festivalen i Teheran sin Ærespris.

Lysistrata

Lysistrata (spansk: Lisístrata) er navnet på en spansk teaterpris. Den deles ut i byen Sitges under Festival de Sitges

Honorary President Award

På nettsidene til ASSITEJ International står det følgende:

"In 1990 at the Stockholm World Congress, Dr. Nat Eek (USA) realized that ASSITEJ International had no official Award to give to its members that honored their artistic excellence in theatre for young audiences.  Wishing to honor the memory of his wife

Den bayeriske teaterpris

Den bayeriske teaterpris, Bayerische Theaterpreis, er en teaterpris som ble delt ut i den tyske delstaten Bayern i perioden 1997 til 2002.

Kilde:

Wikipedia - Die Freie Enzyklopädie, de.wikipedia.org, 03.10.2011, http://de.wikipedia.org/wiki/Bayerischer_Theaterpreis