Telenors kulturpris

Portrettfotografi av Liv Ullmann

På Telenors hjemmeside står dette om Telenors kulturpris:

"For Telenor er kunst en viktig del av arbeidsmiljøet. Vi skaper egne kulturbegreper og arenaer for møte med kultur. Siden 1995 har Telenor delt ut en årlig pris for fremragende innsats blant annet innenfor musikk, film, litteratur og visuell og utøvende kunst. Prisen ble først tildelt norske kulturpersonligheter, men de siste årene er også internasjonale bidragsytere tatt med i betraktningen."

Prisen er en pengegave. I 2015: 500 000,-

Kilde:

Telenor, telenor.com, 07.07.2011, http://www.telenor.com/no/om-oss/priser-og-utmerkelser/telenor-priser/

Les mer

Leif Justers ærespris

Elisabeth Grannemann

Leif Justers ærespris, også kjent som Juster-prisen, er en norsk revypris. Den deles ut årlig til en person som har gjort eller gjør en stor innsats på en norsk revyscene. Utdelingen skjer på komikeren og skuespilleren Leif Justers fødselsdag 14. februar. Vinneren får 10 000 kroner, en tegning Ulf Aas har laget av Juster, og en kopi av statuen «Gledessprederen» som er utført av Nina Sundbye og er reist utenfor revyteateret Chat Noir i Oslo.

Det er Leif Justers revyfond som står for utdelingen. Fondet ble opprettet i 1981 med inntektene fra en festforestilling i anledning Justers 70-årsdag, og ble opprettet av daværende teaterdirektør ved Chat Noir, Dag Frøland.

Sammen med Leonardstatuetten er Juster-prisen en av de høyeste utmerkelser i norsk revybransje.

Kilde:

Wikipedia, no.wikipedia.org, 13.02.2012, http://no.wikipedia.org/wiki/Leif_Justers_%C3%A6respris

Les mer

Æddaprisen

Invitasjon til Æddaprisen og Vanæreprisen

Æddaprisen var en satirisk alternativpris til Heddaprisen, arrrangert og utdelt av "Revolusjonsrådet" og TeaterTanken i 2012. 

Priskategorier 2011/2012:

 • Sesongens teaterarbeider(e)
 • Sesongens teaterviter(e)
 • Sesongens skandale
 • Sesongens publikum
 • Sesongens debutant(er)
 • Sesongens visjon(ær)
 • Sesongens kritikk
 • Samtidsrelevant prosjekt rettet mot barn
 • Samtidsrelevant prosjekt rettet mot unge
 • Samtidsrelevant prosjekt, mindre scene (under 300 plasser)
 • Samtidrelevant prosjekt, stor scene (over 300 plasser)

Prisen bestod av et diplom og en bit av den delen av scenografien til Vinge/Müller/Reinholdtsens John Gabriel Borkmansom ødelegges i løpet av forestillingen.

Arrangørene inviterte til utelingen med følgende tekst (utdrag): 

"Heddaprisen har i mange år slitt med å bli tatt seriøst. Både av den brede offentlighet og av scenekunstfeltet som helhet. En bransjekomité har blitt nedsatt for å rette opp prisens rennomé og Revolusjonsrådet vil gjerne yte sitt bidrag ved å opprette et alternativ den kan leses i kontrast til. Ved å initiere en slik åpenbart satirisk alternativpris, vil den originale Heddaprisen kunne fremstå i et sterke skinn av genremessig balansert bredde og objektiv faglig integritet."

"Revolusjonsrådet har lagt seg på en departemental habilitetstolkning, så tildelinger til nære venner og bekjente er normen. Nomineringene har kommet fra medlemmer i TeaterTanken over hele landet. Ettersom scenekunstens fremste fortrinn er øyeblikkets interaktivitet med et levende publikum, er det publikum som velger prisvinnerne. Det gjelder derfor å mobilisere publikum til å stemme fram prosjekter du brenner for! Vi er klar over at en slik modell vil gi den sedvanlige Osloslagsiden og oppfordrer scenekunstmiljøer alle andre steder i landet til å overta prisutdelingen etter stafettprinsippet. Vinneren av debutantprisen vil få et stipend bestående av billettinntektene fra utdelingen. Vi oppfordrer til at billettinntekter sprøytes direkte inn i ny kunstnerisk virksomhet og til at prisen brukes til et scenisk arbeid som presenteres ved neste års Æddapris."

"- ALLE MED EN VISS INNSIKT I NORSK TEATER
Dialektisk dikt om scenekunsten


- Alle med en viss innsikt i hvordan norske institusjonsteatre fungerer vet at styrer ville ha stoppet en teatersjef med et repertoar dominert av "alternativ, smal og sær norsk og utenlandsk samtidsdramatikk."

- Alle med en viss innsikt i hvordan norske institusjonsteatre fungerer vet at styrene aldri legger seg opp i kunstneriske valg.

THORALF BERG/KRISTIAN SELTUN"

KILDER:

Invitasjon til Æddaprisen og Vanæreprisen

Les mer

TeaterTankens Vanærepris

Invitasjon til Æddaprisen og Vanæreprisen

Vinneren av TeaterTankens Vanærepris ble avgjort av medlemmene. TeaterTankens Vanærepris ble for første gang delt ut 2. juni 2012.

Les mer

Siste tildelinger

Oslo bys kulturpris 2018 (Oslo bys kulturpris)

Vinnere: Oslo bys kulturpris : Cliff Moustache

Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris 2019 (Tom Wilhelmsens Opera og Ballettpris)

Vinnere: Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris 2019: Grete Sofie Borud Nybakken

Ibsenprisen 2019 (Den nasjonale Ibsenprisen)

Vinnere: Ibsenprisen: Demian Vitanza

Musikkteaterprisen 2018 (Musikkteaterprisen)

Vinnere: Årets musikalartist: Heidi Ruud Ellingsen, Årets musikal : Billy Elliot, Årets Ærespris: Per Christian Revholt

Kritikerprisen 2018/2019 (Kritikerprisene)

Flere priser

Prix Italia

Prix Italia er en av de eldste og mest prestisjetunge kringkastingsprisene i verden. Prix Italia ble arrangert for første gang i 1948 av daværende Radio Italiana, nå RAI, men da kun for radio. I 1958 kom tv-produksjoner med i konkurransen. I 2008 deltok 85 private og offentlige kringkastingsstasjoner fra tilsammen 44 land i konkurransen. Konkurransen ble arrangert for 60.

Fajr Festivalens Ærespris

Fajr Festivalen i Teheran sin Ærespris.

Lysistrata

Lysistrata (spansk: Lisístrata) er navnet på en spansk teaterpris. Den deles ut i byen Sitges under Festival de Sitges

Honorary President Award

På nettsidene til ASSITEJ International står det følgende:

"In 1990 at the Stockholm World Congress, Dr. Nat Eek (USA) realized that ASSITEJ International had no official Award to give to its members that honored their artistic excellence in theatre for young audiences.  Wishing to honor the memory of his wife

Den bayeriske teaterpris

Den bayeriske teaterpris, Bayerische Theaterpreis, er en teaterpris som ble delt ut i den tyske delstaten Bayern i perioden 1997 til 2002.

Kilde:

Wikipedia - Die Freie Enzyklopädie, de.wikipedia.org, 03.10.2011, http://de.wikipedia.org/wiki/Bayerischer_Theaterpreis