Gammleng–prisen 2015

Veteranprisen

Vinnere

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Dans

  Vinnere

  Teater

  Vinnere

  • Jorunn Kjellsby

   Årets vinner av Rolf Gammleng-prisen for «fortjenstfull medvirkning i sceniske forestillinger» har en merittliste nesten like lang som en god studiomusiker. Hun har hatt store roller i mange norske spillefilmer, blant annet var hun med i samtlige Wam & Vennerød-filmene, hun gjorde et uslettelig inntrykk i Høyere enn himmelen, og sist, men ikke minst som Karen Margrethe i filmen En ganske snill mann.
   Hun har fått Æres-Amanda og superlativer for sine filmroller, her skal hun æres for sine tolkninger på scenen.
   Jorunn Kjellsby debuterte som elev på Trøndelag Teater i Tennessee Wiliams Forbudt område i 1962. Deretter bar det til Oslo Nye Teater i -68. Hun fikk roller i Fjernsynsteatret, blant annet gjorde hun et sterkt inntrykk i Bjørg Viks To Akter for fem Kvinner, og senere i John Osbornes Se deg om i vrede.
   Eksperimentelt teater fikk hun vise at hun mestret på Club 7s scene sammen med Sossen Krogh, der var hun i to år. I 1977 ble hun ansatt ved Det Norske Teatret, hvor hun helt fram til pensjonsalder i 2014 markerte seg som en markant scenekunstner. Hun har gjort store roller i forestillinger som Stein Winges oppsetning av En Folkefiende, som sjefsheksa i Kjærleik og magi i mammas kjøkkenBikubesong av Frode Grytten, i Strindbergs Eit draumspel, og i Skjønnhetsdronninga, for å nevne noen. Jorunn Kjellsby er en allsidig skuespiller med et imponerende bredt spekter. Det ligger alltid et svært grundig karakterarbeid til grunn for hennes rolletolkninger. Hennes karakterer blir aldri endimensjonale, og hun evner å skildre de mest forsofne skikkelser med en medmenneskelighet og en troverdig varme.

   KILDE:

   Norsk skuespillerforbund, skuespillerforbund.no, 11.11.2015, http://www.skuespillerforbund.no/aktuelt/gammleng-prisen-til-jorunn-kjellsby/