Kritikerprisen 2011/12

Dansekritikerprisen

Vinnere
  • Eugenie Skilnand

    Utdrag fra tale ved Guri Pahle Glad under utdelingen av Danserkritikerprisen 2011/2012 på Litteraturhuset i Oslo 27. september 2012:

    "Prisen går i år til en eminent dansekunstner av hunkjønn som i fjorten år har gledet sitt publikum i den gamle operaen på Youngstorget og i den nye, flotte i Bjørvika. Etter endt utdanning på Operaens Ballettskole, Statens Balletthøyskole på Tjuvholmen og på den prestisjetunge School of American Ballet i New York, ble hun aspirant i Nasjonalballetten i 1998–2000 under Dinna Bjørn og har siden vært medlem med mange store roller på sitt repertoar.

    Den første ledende rollen var som Lucy Westenra i Gable og Pinks brutale ballett Dracula da Espen Giljane var blitt ballettsjef høsten 2002. Og siden er det blitt en rekke hovedroller i det klassiske og moderne repertoaret. Jeg nevner i fleng: Clara og Sukkerfeen i Dinna Bjørns Nøtteknekkeren, Aurora i Petipas Tornerose, tittelrollen i Stevensons Askepott, Julie i Corders Romeo og Julie, tittelrollen i Coralli/Perrots Giselle og Odette/Odile i Eventyret om Svanesjøen som er en pedagogisk miniversjon av Svanesjøen som vises for skoleklasser og andre interesserte.

    Hun har danset ledende partier i Tetleys, Balanchines og Kyliáns verk og også i de norske koreografene Jo Strømgrens og Ingun Bjørnsgaards verk Suite (Strømgren) og Standard Arabesque (Bjørnsgaard) som begge var kreert til dagens prisvinner. For to år siden danset hun rollen som Blanche i John Neumeiers sterke ballett En sporvogn til begjær og ble av flere kritikere rost opp i skyene for sin sterke tolkning av Blanche. Men kritikerpris ble det ikke da.

    Men i dag skal Eugenie Skilnand endelig få sin kritikerpris for tolkningen av Marie i balletten Woyzeck av den tyske koreografen Christian Spuck, som er huskoreograf for Das Stuttgarter Ballett i Stuttgart. Den danset Nasjonalballetten i september i fjor med to besetninger i hovedrollene."

Nominerte (2)
  • Eugenie Skilnand

    Eugenie Skilnand for rollen som Marie i Woyzeck, Den Norske Opera & Ballett.

  • Kristian Støvind

    Kristian Støvind for koreografien til Is-slottet, Den Norske Opera & Ballett.

Teaterkritikerprisen

Vinnere
  • De Utvalgte

    Utdrag fra tale ved Therese Bjørneboe under utdelingen av Teaterkritikerprisen 2011/2012 på Litteraturhuset i Oslo 27. september 2012:

    "Det er en spesiell glede å tildele prisen til et kompani som i så høy grad gir inntrykk av å fungere som et kunstnerisk kollektiv. Kjernen i De Utvalgte består av regissør Kari Holtan, skuespiller Torbjørn Davidsen, videokunstneren Boya Böckmann, og dramaturg Anne Holtan. Men skuespillere som Randi Rommetveit, Kari Onstad, Pelle Ask og Jørgen Langhelle, er i høy grad en del av prosjektet. I alle ledd, og ikke minst fra skuespillernes side, er forestillingene svært personlige.

    Det mest opplagte eksemplet på at Kunsten å bli tam pløyer ny mark, er bruken av video i 3D. Publikum utstyres med pappbriller - som på kino. Når man tar på seg brillene stiger scenegulvet som videoen projiseres på, opp - som et hyperrealistisk, skulpturelt rom, samtidig som skuespillerne som står nede på gulvet blir ufokuserte. Tar man brillene av, blir filmprojeksjonene blurrete. Slik kan publikum velge og veksle. Og manipulere sin egen opplevelse.

    Bruken av 3D bidrar til en ansvarliggjøring av tilskuerne, og denne holdningen til publikum løper som en rød tråd gjennom De Utvalgtes produksjon."

Nominerte (3)
  • Sigrid Strøm Reibo

    Sigrid Strøm Reibo for hennes oppsetning av Misantropen, Rogaland Teater.

  • Emil Johnsen

    Emil Johnsen i forestillingen Jeg var Fritz Moen i regi av Kjersti Horn, Teater Manu/Riksteatret.

  • De Utvalgte

    De Utvalgte for Kunsten å bli tam.

Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler