Troll og mennesker

Troll og mennesker er skrevet av Selma Lagerlöf. I denne novellesamlingen er det blant annet en historie som heter Byttingen (svensk: Bortbytingen), som er bygd på svensk folketro. I folketroen blir et barn som ikke er menneskelig byttet med et menneskebarn, ved trolldom er de lik hverandre. Om man skulle få barnet sitt tilbake måtte man avsløre bedrageriet for så å skade byttingen, så ville barnet raskt bli byttet tilbake.

I Selma Lagerlöfs fortelling får et ektepar en bytting, men konen klarer ikke å behandle barnet dårlig. En dag hiver mannan barnet inn i et brennende hus, men konen henter det ut igjen. Mannen gir kona et valg, enten han eller byttingen. Selv om valget er vanskelig velger hun byttingen. Mannen forlater kona og går igjennom skogen, her møter han en gutt. Det kommer fram at gutten er hans sønn, og at trolldommen over gutten mistet sin makt ved at kona ofret noe som var mer verd for henne enn sitt eget liv.

Boken ble oversatt til norsk av Finn Halvorsen under tittelen Troll og mennesker. Den svenske originaltittelen var Troll och människor.

Kilde:

Wikipedia, sv.wikipedia.org, 25.11.2010, http://sv.wikipedia.org/wiki/Bortbyting

Informasjon

(Objekt ID 9638)
Objekttype Originalverk
Verktype Litteratur
Kategorier Novelle
Opphavspersoner (1)
Selma Lagerlöf – Forfatter
Produksjoner (1)
Tittel Premiere
Bortbytingen (Teater Allena) 2005
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler