Tilfellet Torgersen

Tilfellet Torgersen er et skuespill av Jens Bjørneboe fra 1972. Bjørneboe skrev stykket på oppfordring fra Helge Reistad i Musidra Teater.  Dette var første gang Jens Bjørneboe ble oppfordret om å skrive et teaterstykke i Norge, han fikk aldri betalt for jobben da teatergruppen ikke hadde økonomi til å lønne sine medarbeidere på dette tidspunktet.  Musidra Teater iscenesatte urfremførelsen av stykket på Club 7 i 1973. Her kan du lese mer om urfremførelsen.

Utgangspunktet var Torgersen-saken, der Fredrik Fasting Torgersen (født 1934) ble dømt for drapet på 16-årige Rigmor Johnsen. Johnsen ble 7. desember 1957 funnet voldtatt og drept i Skippergata i Oslo sentrum. Torgersen ble dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring året etter, og han sonet 16 år i fengsel.

Torgersen har sagt seg uskyldig dømt, og har fått støtte av fremtredende jurister og forfattere. Han har flere ganger søkt om offisiell gjenopptakelse av saken, men fått avslag.

Jens Bjørneboe var overbevist om at Fredrik Fasting Torgersen ble uskyldig dømt, og skuespillet argumenterer for dette synet.

KILDE:

Helge Reistads privatarkiv. Giver: Helge Reistad, 27.09.2015

Informasjon

(Objekt ID 5922)
Objekttype Originalverk
Originaltittel Tilfellet Torgersen
Verktype Manus
Publiseringsdato 1972
Originalspråk Bokmål
Opphavspersoner (1)
Jens Bjørneboe – Forfatter