Bør Børson jr.

OriginaltittelBør Børson jr.
VerktypeLitteratur
Publiseringsdato1920
SpråkNorsk
OriginalspråkNorsk
KategorierSkjønnlitteratur, Roman, Komedie

Opphavsperson

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Om Bør Børson jr.

Bør Børson jr. er en roman av  Johan Falkberget  skrevet i 1920.

Romanen handler om den dumsnille og godtroende ungkaren Bør Børson juniors kamp for rikdom og berømmelse. Han driver bygdas landhandleri og reiser titt og ofte på handelsturer til «Trondhjæm». Før han når sin berømmelse og rikdom må han kjempe mot forføreriske jomfruer, «bygdedyr» og aksjespekulanter. Handlingen er lagt til den oppdiktede bygda Olderdalen i Sør-Trøndelag, med en referanse til Støren og Gauldalen.

Da Falkbergets roman ble utgitt, kom det kritikk fra personer som mente han hadde skrevet om dem eller noen de kjente, det vil si at det var en nøkkelroman. Senere er stykket gått inn i historien som et utpreget eksempel på norsk folkekomedie.

På 1950-tallet ble en teaterversjon av romanen satt opp av Falkbergets Teater. Toralf Sandø spilte rollen som Bør Børson Jr. Les mer om denne uroppførelsen her.

En teatermusikal basert på boka ble skrevet av Egil Monn-Iversen (musikk) og Harald Tusberg (manus). Dette blir regnet som den første norske musikalen. Urpremieren på musikalen fant sted på Det Norske Teater i Oslo i 1972, da med Rolv Wesenlund i hovedrollen som Bør Børson Jr.. Oppsetningen ble en stor suksess, og musikalen og Monn-Iversen ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen samme år. Denne suksessen førte til at det ble lagd filmversjon i 1974, med mange av de samme skuespillerne som fremførte stykket på Det norske teater. Les mer om uroppførelsen av musikalen her.

KILDER:

Det Norske Teatret, detnorsketeatret.no, 19.11.2013,  http://www.detnorsketeatret.no/index.php?option=com_play&view=play&playid=46

Wikipedia, no.wikipedia.com, 20.10.2017, https://no.wikipedia.org/wiki/B%C3%B8r_B%C3%B8rson_Jr. /https://no.wikipedia.org/wiki/Magnus_Falkberget