Lubos Hruza

Fotografi av Lubos Hruza

Lubos Hruza (1933-2008) var en tsjekkisk-norsk scenograf. Hruza arbeidet i Norge (hovedsakelig ved Nationaltheatret) fra 1968, og han ble i Norge i omlag 20 år før han flyttet tilbake til Tsjekkia. 

Lubos Hruzas scenografiske arbeider vant europeisk ry, og hans sterkt ekspressive form ble en inspirasjonskilde for norsk teater. Til hans store scenografiske oppgaver hører en lang rekke Shakespeare- og Ibsen-forestillinger, samt bl.a. skuespill av Dostojevskij, Tsjekhov, Beckett og Arthur Miller.

Lubos Hruza fikk Teaterkritikerprisen i 1979 for scenografien til John Gabriel Borkman for Nationaltheatret.

I sin tale til Lubos Hruza på vegne av Norsk Kritikerlag sa Jo Ørjasæter blant annet dette:

"Og i dette legger vi også en erkjennelse av hva Lubos Hruza har betydd for norsk scenografi i 1970-årene. Den er inne i en utvikling til å bli mer dynamisk medvirkende del av forestillingen enn vi har vært vant til. Og i denne utviklingen er nettopp Lubos Hruza, han selv og inspirasjonen fra ham, en kraftkilde."

I Scenewebs database finnes produksjoner Lubos Hruza medvirket i ved norske teatre.

Les mer

Knut M. Hansson

Knut Mørch Hansson (født 16. april 1920 i Alexandria, Egypt, død 3. desember 1994 i Oslo) var en norsk skuespiller.

Biografien om Knut M. Hansson ble skrevet av Thoralf Berg, tidligere professor ved Høyskolen i Sør-Trøndelag. Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Les mer

Hauk Aabel

Fotografi av skuespiller Hauk Aabel

Hauk Erlendson Aabel (født 21. april 1869 i Førde, død 12. desember 1961 i Oslo) var en norsk skuespiller. Hauk Aabel var gift med skuespiller Svanhild Johannessen, og far til skuespiller Per Aabel og skuespiller, tekstforfatter og oversetter Andreas Aabel.

Hauk Aabel debuterte i 1897 på Christiania Theater, i rollen som Pedersen i Hulda Garborgs Rationelt Fjøsstel. De neste årene var han knyttet til ulike scener. Fra 1911 til 1934 var han en av Nationaltheatrets hovedkrefter, med to avbrudd: I 1920-21 arbeidet han for Chat Noir og i 1930-31 for Det Nye Teater.

Biografien om Hauk Aabel ble skrevet av Thoralf Berg, tidligere professor ved Høyskolen i Sør-Trøndelag. Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Les mer

Johanne Juell

Portrettfotografi av Johanne Juell.

Johanne Juell, også kjent som Johanne Regine Reimers (født Johanne Elvig 17. oktober 1847 i Bergen, død 29. april 1882 i Christiania) var en norsk skuespiller. Juell debuterte den 13. desember 1865 som Julie i Carit Etlars Gjøngehøvdingen ved Harald Nielsens og Jacob Asmundsens norske skuespillerselskap. I 1866 flyttet hun til Christiania med sin mann Mathias Juell. I en kort periode var hun engasjert ved Peter Lorentz Rasmussens teater før hun samme år ble ansatt ved Christiania Theater hvor hun ble resten av sin karriere.

Juell var en begavet skuespiller som behersket den nye reaistiske spillestilen som Ibsen og Bjørnsons samtidsdramatikk fordret. Hun ble særlig kjent som den første norske Nora i Ibsens Et dukkehjem, som hun spilte på Christiania Theater i 1880.

Les mer

Spiller nå

Kommende

Anna Dworak, skuespiller, Kim F fra 15. des 2018
Håkon Moe, skuespiller, Kim F fra 15. des 2018
Kristian Berg Jåtten, skuespiller, Kim F fra 15. des 2018
Linn Løvvik, skuespiller, Kim F fra 15. des 2018
Steffen Mulder, skuespiller, Kim F fra 15. des 2018