Rabih Mroué

Rabih Mroué er født i 1967 i Beirut. Han har studert teater ved Universitetet i Beirut og startet i 1990 å produsere egne teaterforestillinger og videoarbeider. Han deltok på Performancefestivalen 2006 i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter med stykket Make me stop smoking. 

Informasjon

(Objekt ID 4777)
Objekttype Person
Funksjoner Regissør, Skuespiller, Dramatiker
Nasjonalitet Libanesisk
Kjønn Mann
Address Beirut, Libanon
Les mer

Rabih Mroué (født 1967, Libanon) deltok på Performancefestivalen 2006 i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter med stykket Make me stop smoking. Han beskriver det på følgende måte: «Det er en performance-forelesning om mitt personlige arkiv, om Libanon og landets politiske saker med utgangspunkt i min egen erfaring, og om kunst og kunstneriske prosjekter».

Mroué er skuespiller, regissør og dramatiker. I 1990 begynte han å lage performance, videoer og å sette opp sine egne teaterstykker. Han søker etter nye og samtidige sammenhenger mellom de ulike elementene og språkene som ligger i teaterformen. Han setter også spørsmål ved definisjonen av teater, forholdet mellom rom og form i en forestilling og hvordan utøveren forholder seg til publikum. Mroués arbeider handler om politiske forhold som blir sensurert i dagens politiske klima i Libanon. Han gir oppmerksomhet til en større politisk og økonomisk kontekst gjennom sitt dramadokumentariske teater. Mroué leter etter «sannhet» via dokumenter, foto og funnete objekter, og finner opp andre dokumenter, andre «sannheter»: Det er som om arbeidene blir et disseksjonsbord hvor den tvilsomme prosessen i Libanons krigssamfunn undersøkes. Ut fra en oppsamling av materialer kommer surrealistiske historier til syne, han åpner opp for forståelsen at bare et hår skiller sannhet fra løgn.

I 2004 skrev Mroué Whoʼs Afraid of Representation, en miks av parallelle historier fra vestlig performancekunst og samtidige sosio-politiske hendelser i Beirut. Med dette stykket besøkte han Bergen i 2004. Mroué har spilt i Beirut, Wien, Paris, Lyon, Stockholm, London og Berlin.   

Kilde: Katalogen til Performancefestivalen 2006 i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter.

Medvirket i produksjoner (4)
Tittel Premiere Rolle
Riding on a Cloud () 20. mar. 2015 Forfatter, Regi, Hovedprodusent
Who's Afraid of Representation? () Tekst, Regi, Skuespiller
Looking for a Missing Employee () Forfatter, Regi, Aktør
Make me stop smoking () Hovedprodusent, Konsept/Ide, Aktør