Sven Nordin

Også kjent som:

Sven Nordin (født 1957) er en norsk skuespiller. Sven Nordin gikk på Statens Teaterhøgskole fra 1979 til 1981. Nordin debuterte som skuespiller på Oslo Nye Teater høsten 1981 i Johan Borgens VikingerI 1990 ble Nordin ansatt på Nationaltheatret der han bl.a. spilte i Carmen, John Gabriel Borkman, Samfundets støtter, Brand, Keiser og galileer og Romeo og Julie.

Nordin er en meget allsidig skuespiller som også har nådd fram til et stort publikum, både i rollen som Ellings beste venn Kjell Bjarne på scenen og på lerretet, i musikaler som Sugar, I blanke messingen og Svindlere med stil, i soloforestillingene Hulemannen og Pappa, og tv-serier som komiserien Mot i brøstet, såpeoperaen Vestavind og krimserien Rød snø.

Informasjon

(Objekt ID 21224)
Objekttype Person
Født 6. feb. 1957
Funksjoner Skuespiller
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Mann

Kvalifikasjoner

Annen info

Les mer

Sven Nordin vant både Heddaprisen 2007 i klassen for beste mannelige hovedrolle og Kritikerprisen samme år for rollen som Isak Sellanrå i Markens Grøde av Hamsun/Hartmann/Tørresen på Nationaltheatret.

Elin Høyland sa blant annet dette i sin tale på vegne av Norsk Kritikerlag:

"Så kan ein jo lure, men som mange av oss no er samde om faktisk lot seg gjere - korleis ein skal kunne støype kompleksiteten som ligg i Isak som nærast mytisk figur, og Markens Grøde som historisk-politisk, dystopisk og samtidig nyromantisk storverk.
Og då kjem eg med eit av navna som klarte å overbevise oss om at dette kunne la seg gjere . Sven Nordin. Født 6. februar 1957 i Oslo, og ein av Norges mest kjente skodespelarar på tvers av teater- og tv-scener i nyare tid.

[...]

Og tydeleg ikkje berre i meg, for Sven Nordin skaper i samspel med regissør Hartmann og eit ensemble som overgår seg sjølv, ei førstilling som regelrett rysta oss inn til Isaks tause viten om ein livets verdi som kanskje er i ferd med å gå tapt."

Fullstendig tale kan leses på Norsk Kritikerlags hjemmeside.

Heddajuryens begrunnelse lød som følger:

"Årets meget allsidige vinner lar seg like gjerne utfordre av musikaler og lystige komedier som av det klassiske repertoaret, og han har også medvirket i filmer og TV-serier. Han får prisen for sin medvirkning i en forestilling som det er meget vanskelig å tenke seg utviklet uten ham i sentrum. Hans brede følelsesregister og hans høyst personlige temperament gjorde hans rolletolkning til en strålende kunstnerisk innsats - og til en kraftprestasjon av de sjeldne!

Prisen for beste mannlige hovedrolle går til Sven Nordin for tolkningen av Isak Sellanrå i Sebastian Hartmanns og Hege Randi Tørressens dramatisering av Knut Hamsuns Markens grøde på Nationaltheatret våren 2007."

Sven Nordin ble utnevnt til ridder i St. Olavs Orden i 2009, for sin innsats for norsk scenekunst.

Sven Nordin var nominert til Heddaprisen 2017 i klassen for beste mannlige skuespiller/hovedrolle for rollen som Ove i En mann ved navn Ove, av Fredrik Backman, regissert av Bjarni Thorsson for Oslo Nye Teater i samarbeid med Riksteatret og Thorsson Produktion.

KILDER:

Heddaprisen

Store Norske Leksikon, snl.no, 06.02.2012, http://snl.no/Sven_Nordin

Norsk Kritikerlag, kritikerlaget.no, 24.11.2010, http://www.kritikerlaget.no/pages/nor/310-teaterkritikarprisen_20062007_sven_nordin

Heddaprisen, www.heddaprisen.no, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2017

Utdanning

1979-1981  Skuespillerlinjen ved Statens Teaterhøgskole, Oslo.