Inger Hagerup

Også kjent somInger Johanne Hagerup
Født12. apr. 1905 (død 6. feb. 1985)
FunksjonerForfatter, Oversetter, Dramatiker
NasjonalitetNorsk
KjønnKvinne

Om Inger Hagerup

Inger Johanne Hagerup (født 14. april1905 i Bergen, død 6. februar1985 i Fredrikstad) var en norsklyriker, dramatiker, forfatter og oversetter. Inger Hagerup studerte filologi i noen år, arbeidet i Norsk Barneblad 1927–31, og var litteraturanmelder i Friheten fra 1946.

Hun ble født Inger Johanne Halsør og giftet seg med lektor Anders Hagerup i Bergen i 1931, og ble kjent under dette etternavn. Begge hadde røtter til Sogn og Fjordane. Begge flyktet til Stockholm da andre verdenskrig brøt ut. Inger Hagerup er mest kjent som lyriker, men har også utgitt skuespill og hørespill. Hun utgav sin første diktsamling, Jeg gikk meg vill i skogene, i 1939. Hun bodde i Fredrikstad i en vesentlig del av sitt liv.

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Verk av Inger Hagerup

  Vis alle

  Mer om Inger Hagerup

  Inger Johanne Hagerup var en overbevist ateist og sosialist. På den annen side skrev hun dikt om kong Haakon VII, noe andre radikalere Arnulf Øverland og Nordahl Grieg også gjorde i krigsårene. Inger Hagerup skrev mye i avisa Friheten, og var med i redaksjonsrådet til tidsskriftet Kvinnen og Tiden.

  Med diktsamlingene Så rart! (1950) Lille Persille (1961) skrev hun seg inn i en tradisjon av nonsensdikt for barn, som også André Bjerke arbeidet i i den samme perioden.

  Hagerup har oversatt romanen Fluenes herre fra engelsk til norsk. Hennes friskt fortalte selvbiografi i 3 deler, Det kommer en pike gående, Hva skal du her nede? og Ut og søke tjeneste kom i årene 1965, 1966 og 1968. Den behandler barndommen og oppveksten fram til 1931, dvs. det året hun giftet seg. Den gir mange nøkler til forståelse av forfatterskapet.

  Hun var mor til forfatterne Klaus Hagerup og Helge Hagerup.

  Kilde:

  Stoe Norske Leksikon, snl.no, 11.09.2012, http://snl.no/Inger_Hagerup

  Wikipedia, no.wikipedia.org, 11.09.2012, http://no.wikipedia.org/wiki/Inger_Hagerup

  Medvirket i

  Verk av Inger Hagerup