Sølvi Wang

Også kjent som: Sølvi Valborg Kristi Wang

Sølvi Valborg Kristi Wang (født 28. august 1929 på Høvik i Bærum, død 31. mai 2011 i Oslo) var en norsk sanger, revyartist, komiker og skuespiller. 

Informasjon

(Objekt ID 20908)
Objekttype Person
Også kjent som Sølvi Valborg Kristi Wang
Født 28. aug. 1929 (Død 31. mai. 2011)
Funksjoner Skuespiller, Sanger, Artist, Komiker
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Address Oslo
Les mer

Sølvi Wang var datter av orkesterledereren og jazzmusikeren Yngvar Wang (1904–1960), og kirkesangeren Ragnhild Marie Gulbrandsen (1905–1991). Allerede 5 år gammel hadde Sølvi Wang sin første radioopptreden med Kristian Haugers orkester. Hun sang deretter med orkesteret på restaurant Regnbuen fra hun var 8, med faren som kapellmester. Fra hun var 15–16 år sang hun fast i Øyvind Berghs orkester og ofte i Den Norske Swingklubb. Hun studerte dessuten klaver ved Rieflings klaverinstitutt.

På Hegdehaugen gymnas traff hun sin fremtidige ektemann, komponist ogprodusent Egil Monn-Iversen. Wang og Monn-Iversen giftet seg i 1951, og forble gift frem til hennes død. Sammen hadde de to barn, hvorav den ene er TV-produsent Bitte Monn-Iversen.

I 1950, da Wang var 21 år, ble hun ansatt i NRKs grammofonarkiv som ekspert i jazz og dansemusikk på grunn av hennes kompetanse opparbeidet gjennom studier og musikkfremføring. Hun fikk ansvar for innkjøp og utvalg av plater i denne sjangeren, og valgte ut musikk som ble spilt i «Morgenmelodien» og i programposten «Dansemusikk på grammofon». Musikk- og skuespillerkarrieren tok raskt overhånd, og hun måtte trekke seg fra stillingen i januar 1953. Hennes stilling i grammofonarkivet ble overtatt av jazzmusikeren Thorleif Østereng, mens Egil Monn-Iversen fikk ansvaret for oppsetningen av morgenkonserten.

Sølvi Wang stiftet The Monn Keys sammen med ektemannen Egil Monn-Iversen, og hun var den eneste av aktørene som var med i hele gruppens levetid fra 1940- til 1960-tallet. Sammen med denne humoristiske vokalgruppen dro hun på turné i Nord-Europa (inkludert Benelux, Sveits og Østerrike). Spesielt oppnådde gruppen suksess i Norge og Sverige. Hun var også en av medeierne i selskapet Egil Monn-Iversen AS som på sin høyde i 1959 sto for 23% av omsetningen i musikkbransjen i Norge. Selskapets virksomhet var i hovedsak plateutgivelser, musikkforlag, konsertbyrå, jukeboksoperatør og revy- og filmprodusent.

Wang var med på en rekke revyer ved Chat Noir og Edderkoppen Teater i Oslo, både som en del av The Monn Keys og som soloartist. På revyscenen arbeidet hun som soloartist blant annet tett med Leif Juster og Rolf Just Nilsen, og satt opp flere forestillinger separat med hver av de to, eksempelvis forestillingen L/L Wang og Nilsen (1979). Hennes one-man-show Song of Sølvi (1970) ble også en stor suksess.

Da NRK startet sine ordinære TV-sendinger i 1960 sto hun for en sentral del av underholdningstilbudet, spesielt gjennom programmer som Slagerparaden og Prospektkortet. Disse programmene ble også meget populære i resten av Norden.  Fra 1964 var hun fast tilknyttet Det norske teatret hvor hun har spilt hovedroller i musikaler som Trost i taklampaAnnie Get Your Gun, The King and I, West Side Story, Spellemann på taket, Bør Børson jr. og Ungen. Hun hadde flere store roller i musikaler, teaterstykker, filmer og TV-serier.

Hun var første nordmann noensinne som vant i den internasjonale TV-festivalen Rose D'Or, der hun fikk Chaplin- og pressepris i 1966 med humorprogrammet «That's Entertainment». Denne seieren førte til at hun blant annet gjestet The Ed Sullivan Show i USA og Saturday Night at The London Palladium i Storbritannia. Episoden av The Ed Sullivan Show som Wang deltok i ble sendt 12. juni 1966, og ble distribuert ut til over 200 millioner seere i USA og Canada. Suksessen gjorde videre at hun ble tilbudt sin egen humorserie på BBC. Dessuten var hun ønsket til ytterligere gjestespill på ITV, og både Palladium og Ed Sullivan ville ha henne som gjesteartist i minimum fire programmer hver. Hun valgte å si nei til flere internasjonale oppdrag for å prioritere familie og karriere i Norge. «That's Entertainment» ble vist på ulike TV-kanaler i Europa, deriblant BBC.

Wang ble på 80-tallet utnevnt til æresborger av Oslo av daværende ordfører Albert Nordengen, og i 1989 ble hun tildelt Leonardstatuetten, norsk revys høyeste utmerkelse. I 1983 ble hun tildelt Leif Justers Ærespris sammen med Jens Book-Jensen, Bias Bernhoft og Per Lekang.

Den siste rollen hun hadde på scenen var Golde i Spellemann på taket på Det Norske Teater som hadde premiere i 1987. 1988 trakk hun seg tilbake fra scenen bare 59 år gammel – med 54 års erfaring som artist.


KILDE: 

Wikipedia, no.wikipedia.org, 16.05.2014, http://no.wikipedia.org/wiki/Sølvi_Wang