Jan Sælid

Født16. mai. 1970
FunksjonerSkuespiller
NasjonalitetNorsk
KjønnMann

Om Jan Sælid

Jan Sælid (født 16. mai 1970) er en norsk skuespiller.  Sælid ble ansatt ved Nationaltheatret i 1996, etter endt utdannelse ved Statens teaterhøgskole. Han ble ved Nationaltheatret til 2002. Etter dette har han arbeidet som frilanser i teater, film og TV.

Jan Sælid mottok Heddaprisen 2017 i klassen for beste mannlige skuespiller/hovedrolle for rollen som Kong Bérenger i Kongen dør, av Eugéne Ionesco. Produksjonen ble regissert av Stein Winge og satt opp på Nationaltheatret.

Les mer

Medvirkende i

Vis alle

 • Images (0)
 • Video (0)
 • Audio (0)
 • Files (0)

  Utmerkelser

  • Heddaprisen 2019
   Tildelt pris i kategorien Beste mannlige skuespiller / hovedrolle
  • Heddaprisen 2019
   Nominert i kategorien Beste mannlige skuespiller / hovedrolle
  • Heddaprisen 2017
   Tildelt pris i kategorien Beste mannlige skuespiller/hovedrolle
  • Per Aabels ærespris 2017
   Tildelt pris i kategorien Per Aabels ærespris
  • Heddaprisen 2017
   Nominert i kategorien Beste mannlige skuespiller/hovedrolle

  Mer om Jan Sælid

  Heddajuryen oppga følgende begrunnelse for prisen til Sælid:

  "Når alt klaffer, kan en god skuespiller gi inntrykk av at rollen er som skapt for nettopp ham. Likevel vet vi at en slik vellykket tolkning er resultat av møysommelig fordypelse i og utforming av karakteren innenfor den ramme regissøren gir. Og - ikke minst - i samspill med resten av ensemblet. Rollen han får prisen for bærer forestillingen - også fordi han henter kraft til skikkelsen fra medspillernes reaksjoner. Slik blir hans studie i maktmenneskets forfall mangfoldig og intens i skjæringspunktet mellom tragedie og absurd komedie."

  På Nationaltheatret har Jan Sælid hatt en lang rekke oppgaver, blant dem roller i På solsiden og Reisen til Julestjernen til Verdiløse menn og Kong Lear, Borkman og Kongen dør. Sælid har gjestet andre teatre, inkludert Hålogaland Teater, Rogaland Teater og Trøndelag Teater (Jeppe på Bjerget). Som regissør har Sælid blant annet hatt ansvaret for Ingenting er ingenting (Nationaltheatret 2015). Han er også kjent fra fjernsynsserier som Etaten og NAV.

  KILDER:

  Heddaprisen, heddaprisen.no, 19.06.2017, https://www.heddaprisen.no/vinnere/2017

  Heddaprisen, www.heddaprisen.no, https://www.heddaprisen.no/nominerte/2017

  Medvirket i