Lisa Charlotte Baudouin Lie

Også kjent som: Lisa C. B. Lie

Lisa C. B. Lie (født 1980 i Trondheim) er norsk scenekunstner, slam-poet, regissør og forfatter.

Lie er utdannet ved Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold. Hun og Stina Kajaso utgjør scenekunstkompaniet Sons of Liberty.

Lisa Lie driver dessuten scenekunstplattformen Pony of No Return.

Lie debuterte som poet i 2000 med diktsamlingen Forbausende få katastrofer, og i 2005 utkom romanen Armløs slår tilbake.

Informasjon

(Objekt ID 1504)
Objekttype Person
Også kjent som Lisa C. B. Lie
Født 31. okt. 1980
Funksjoner Forfatter, Konsept/Ide, Regissør, Skuespiller, Auteur
Nasjonalitet Norsk
Kjønn Kvinne
Medlem av Norsk Skuespillerforbund (NSF)
Epost lisacblie@yahoo.no
Nettsted Lisa Lie

Kvalifikasjoner

Annen info

Les mer

Stina Kajaso og Lisa C. B. Lie sto bak Oktober forlags utgivelse SONS OF LIBERTYs udistanserte Hongi hjerter og hjerner spiddet av enhjørningens anti-transcendentale regnbågs hallojs rosa horfluff med en twist, en bok som rommer Sons of Libertys scenetekster: Duell: Sons of Liberty II, God Hates Scandinavia: Sons of Liberty III og Swamped in Sensation, samt solostykkene Skogsunderholdning - Talk Softly But Carry A Big Stick (Lisa Lie) og Knif (Stina Kajaso).

Performanceteater-duoen Sons of Liberty oppsto som et samarbeid mellom scenekunstnerne Lisa Lie og Stina Kajaso etter endt skuespillerutdannelse fra Akademi for Scenekunst i 2003. Sons of Liberty har hatt innflytelse på norsk scenekunst gjennom en blanding av pop-kultur, thrash og misantropisk ærlighet. Sammen har de også skapt stunt, videoarbeider og installasjoner.

Lisa Lie var husdramatiker på Dramatikkens hus i 2014-2015.

Lisa Lie og Pony of No Return ble nominert til Heddaprisen 2015 i klassen for beste scenetekst for teksten til Blue Motell, co-produsert av Trøndelag Teater, Black Box Teater, BIT Teatergarasjen og Turteatern/MDT. Lie regisserte også forestillingen. Hun vant Heddaprisen for særlig kunstneriske innsats for sitt samlede arbeid med forestillingen.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Personen som i år tildeles prisen i kategorien for særlig kunstnerisk innsats er på mange måter et prakteksempel på den type kunstnerisk kraftanstrengelse som bør belønnes med denne prisen. Vinneren har hatt ideen, skrevet teksten og hatt regien på en sær og magisk forestilling som bergtok publikum. Vinneren belønnes med Heddapris for sin beundringsverdige utforskertrang, vilje og evne til å lage intelligent og morsom scenekunst spekket med underlige innsikter.

Heddaprisen for særlig kunstnerisk innsats går til Lisa Lie for konsept, tekst og regi for Blue Motell."

Lie vant den norske Ibsenprisen 2020 for sin tekst Mare.

Juryen oppga følgende begrunnelse:

"Mare av Lisa Lie er et subtilt og intelligent referanseflettverk preget av musikalitet, originalitet og varme. Med utgangspunkt i Evripides' Medea spinner Lie frem et rikt dramatisk landskap i spennet mellom klassisk tragedie og moderne livsanskuelse. Den mytologiske og nærmest arkaiske forståelsen av Medea blir vrengt og gitt et samtidig og intelligent perspektiv. Det mytiske knyttes til vår egen tid gjennom eldgamle og nåtidige referanser, og blir en reise inn i et mytisk landskap der endestasjonen finnes i oss selv. Spennet mellom en postdramatisk struktur hvor scenografien fungerer som et drivende dramaturgisk element og monologer som bringer leseren tett på hovedpersonen, gjør dramaet nærværende. Som Medea sier:

Alt det vi gjer mot dei forsvarslause. Utan at vi klarer å sjå at det skjer. Under gatene våre. Inne i husa. Dei sakna barna. Dei som forsvinn. Dei som ikkje har nokon til å forsvare seg. Svikta av dei som påstår forsvare dei. Og der har du meg. Eg speglar deg. Mørket i deg."

KILDER:

Lisa Charlotte Baudouin Lie

Heddaprisen, heddaprisen.no, 20.05.2015, http://www.heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1306

Heddaprisen, heddaprisen.no, 21.06.2015, http://heddaprisen.no/pub/heddaprisen/main/?aid=1367

Skien kommune, skien.kommune.no, 02.04.2020, https://www.skien.kommune.no/aktuelt/ibsenprisen-2020/?fbclid=IwAR0Bc93i7Rj4u3Dm_kYlTNQ1ACQUiyPIDump6XuZt8Bmdfw-8bjF-DVj2uQ

Utdanning

Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold.

Tilknyttet
Verk
Tittel Premiere Rolle
Skogsunderholdning - Talk Softly But Carry A Big Stick Manus – Forfatter
Rød, snø og ulven Manus – Forfatter
God Hates Scandinavia: Sons of Liberty III Manus – Forfatter
Jeg hater at verden er sånn Manus – Forfatter
Blue Motell Manus – Forfatter
Det er bedre å kappe det av enn å gå gjennom livet 2015, Manus – Forfatter
Mare 2019, Manus, Tragikomedie – Forfatter