Velkommen til Sceneweb!

12. apr. 2019

Her kan du søke i arkiver og materiale fra hundrevis av forskjellige aktører, institusjoner, kompanier og enkeltpersoner i scenekunstfeltet. Siden drives av Danse- og teatersentrum som henter inn  og bevarer materialet i samarbeid med Nasjonalbiblioteket og givere.

Du kan søke i databasens innhold i hovedkategoriene over: Organisasjoner, Personer, Produksjoner, Spillesteder og Utmerkelser.

I vårt digitale arkiv har vi også over 12 000 multimediafiler tilgjengelig: Fotografier, programmer, plakater, kostymetegninger og mye mer.

Vi er i en prosess for å forbedre formidlingen av databasens innhold og håper å kunne presentere en ny nettside i løpet av 2020. 

Vi håper du finner det du leter etter  - hvis ikke, ta gjerne kontakt med oss på redaksjon(at)sceneweb.no


Du kan også følge oss på Facebook.

Les mer

Læraren og Det Norske

3. des. 2018

"Læraren" av Arne Garborg har en sentral plass i Det Norske Teatrets historie. Stykket er satt opp ni ganger siden urpremieren i 1914, blant annet til teatrets 25- og 30-årsjubileum. Se oversikt over produksjonene her.

I programmet fra den foreløpig siste oppsetningen ved teatret, i forbindelse med 70-årsjubileet i 1983, kan du lese mer om "Læraren" og teatrets historie. Programmet er digitalisert av Nasjonabiblioteket og kan lastes ned her
https://sceneweb.no/nb/multimedia/42291

Les mer

SKUESPILLER OG INSTRUKTØR ELLA HVAL

2. des. 2018

"På mange måter tok Ella Hval sin opprinnelse med seg i sine roller, og hun førte med seg mye av det beste fra tiden i Samfundsteatret. En klar virkelighetsoppfatning og sterk realisme preget hennes liv som kunstner. Hun var uredd i sine rolletolkninger, åpen og direkte i sitt kunstneriske uttrykk og sannferdig i menneskeskildringene. Hun anvendte ikke store gester eller svulstig deklamasjon.

Hennes realisme gikk hånd i hånd med en dristig, skapende fantasi, frisk humor og sosial satire. I tragedier og samfunnsdramaer avslørte hun vidtspennende menneskekunnskap, og hun gav sine sceneskikkelser stor spennvidde og originalitet. Med psykologisk skarpsyn opptrådte hun i moderne dramatikk, men hun hadde også et stort komisk talent."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren og instruktøren Ella Hval. Les mer om henne her.

Les mer