TEATERMANNEN NILS WICHSTRØM

6. des. 2017

"Nils Wichstrøm døde ung, men han var svært betydningsfull som leder og instruktør i de første sesongene for Bergens nationale Scene. [...] Wichstrøm kom til Bergen i mars 1876 og arrangerte amatørforestillinger til inntekt for teateret. Dessuten fikk han som oppgave å finne skuespillere til det nyetablerte foretaket. Da teateret åpnet 25. oktober 1876, fungerte Wichstrøm som instruktør og kunstnerisk leder. Han gjorde en stor arbeidsinnsats for å sikre teateret et trygt økonomisk fundament og for å markere teaterets nasjonale program både innholds- og formmessig. I praksis viste dette seg ved at han bestrebet seg på å sette norske stykker på repertoaret og la skuespillerne anvende en typisk norsk uttrykksmåte med bl.a. harde konsonanter og dialektinnslag."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren, sceneinstruktøren og teaterlederen Nils Wichstrøm. Les mer om han her.

Les mer

100 år siden Wenche Foss ble født

5. des. 2017

5. desember 1917 ble Wenche Foss født i Kristiania.

Wenche Foss debuterte i 1935 på Søilen Teater i Vilhelm Dybwads operette Taterblod. Aftenposten skrev at Foss hadde «smukke betingelser for scenen - både talestemme og sangstemme av en avgjort tiltalende beskaffenhet, et godt sceneytre, en fri og naturlig fremtreden, en god diksjon.»[3] Hun markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener. Hennes største operetterolle var som Hanna Glawari i Den glade enke i 1948. Det ble Centralteatrets største suksess. Hun kom til Nationaltheatret første gang i 1952 og var der i 15 år. Etter en periode på Oslo Nye Teater fra 1967 til 1978, avsluttet hun sin karriere som fast ansatt skuespiller, på Nationaltheateret fra 1978. Hun spilte 55 roller.

Se en oversikt over hvilke roller Wenche Foss spilte på Oslo Nye Teater her.


Les mer

HÅLOGALAND TEATERS REPERTOARHISTORIKK

22. nov. 2017

Hålogaland Teater, regionteater for Troms og Finnmark, ble opprettet i Tromsø i 1971 som allmøtestyrt teater. Hele repertoararkivet til HT er registrert i Scenewebdatabasen. En fullstendig oversikt over alle produksjoner som har vært satt opp av og på Hålogaland Teater gjennom tidene vises her, fra den første produksjonen ”Tolvskillingsoperaen”  i 1971 til og med produksjonene som spilles i dag. Produksjonene og noen har plakat og program registrert også, slik at du kan få et inntrykk av forestillingenes visuelle del.

Du finner hele repertoaret til Hålogaland Teater her.  Produksjonene ligger i omvendt kronologisk rekkefølge.

Les mer