Urpremiere på Folk og røvere i Kardemommeby

26. des. 2017

26. desember 1956 var det urpremiere i tre norske byer samtidig på Thorbjørn Egners Folk og Røvere i Kardemomme by.

Stykket hadde urpremiere i 3 store norske byer samtidig; i Oslo på Nationaltheatret, i Bergen på Den Nationale Scene og i Trondheim på Trøndelag Teater.

Folk og røvere i Kardemomme by handler om den fredelige byen Kardemomme og de som bor der. Noen få skaper vanskeligheter; det er de tre røverne, Kasper, Jesper og Jonatan som lever utenfor byen og ofte går inn til byen for å stjele det de trenger. Til slutt blir røverne arresterert, men de blir godt behandlet i fengselet, og i siste kapittel blir de dagens helter når de slukker brannen i byens tårn.

Kardemomme by er i prinsippet en effektiv, idyllisk og idealistisk stat, der det bare er en, lov som gjelder; kardemommeloven.

Les mer

SKUESPILLER OG TEATERLEDER DORE LAVIK

18. des. 2017

"Som skuespiller opptrådte Lavik fortrinnsvis i karakterroller. Ifølge Andreas Paulsons artikkel om Lavik i NBL1 hadde han “en høi, sterk, kraftig skikkelse med et kantet, men karakterfullt ansikt. Han hadde til gjengjeld også en kantet, hård røst”. I Bergen gjorde han seg bemerket som bl.a. Bothwell i Bjørnstjerne Bjørnsons Maria Stuart i Skottland. I denne rollen mente Paulson at Lavik utfoldet “all den urkraft han eiet og som ellers ofte var ham en hindring på scenen”. I 25-årsjubileumsboken for Den Nationale Scene betegnes rollen som Otar Bergheim i Bjørn Bjørnsons Johanne som hans gjennombrudd: “Han gav et troværdig gripende billede av den ulykkelige bondeteolog, saa keitet i sin tale, saa dyp i sit følelsesliv, saa primitiv ubehersket i utbruddene av sin lidenskap, at han uvilkaarlig blev hovedpersonen om hvem interessen samlet sig.” 

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren og teaterlederen Dore Lavik. Les mer om han her.

Les mer

SKUESPILLER RAGNA WETTERGREEN

13. des. 2017

"Ragna Wettergreen markerte seg med en rekke utmerkede tolkninger av sterke kvinneskikkelser på Nationaltheatret og Fahlstrøms Theater fra 1890-årene og frem til den annen verdenskrig. [...]  I løpet av en lang scenisk virksomhet gav hun en rekke menneskeskildringer som tindret av vittig, overraskende og overbevisende liv. Hennes evne til å gå til bunns i alle oppgaver vakte både beundring og respekt."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren Ragna Wettergreen. Les mer om henne her.

Les mer