TEATERMANNEN PETER FREDERIK WERGMANN

12. mar. 2018

"Peter Frederik Wergmann gjorde seg bemerket som by- og landskapstegner i 1830-årene, som dekoratør av en rekke offentlige bygninger i Christiania fra 1840-årene (bl.a. Slottet) og som teatermaler, først i Fredrikshald og Drammen, senere i Christiania, hvor han la grunnlaget for et mer moderne teatermaleri i Norge. [...] Karakteristisk for Wergmanns interiører er at de gir en anselig romvirkning, og at de fremstiller handlingsstedet uten for sterk idealisering. Wergmann la an på å få frem det typiske. Ved utformingen av scenebildene gav han skuespillerne mulighet til å opptre i et miljø, og ikke som tidligere fremføre roller foran et antydet handlingssted. "

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den dansk-norske skuespilleren, teatermaleren, dekoratøren, tegneren og forfatteren Peter Frederik Wergmann. Les mer om han her.

Les mer

Lysmesteren Oscar Ottesen

5. mar. 2018

Høsten 2014 importerte vi repertoardatabasen til Trøndelag Teater. Et arbeid som bød på en unik kunnskap og forståelse av historien til Trøndelag Teater. Hvor vi ut fra en mengde data fikk innblikk i også de små historiene ved teatret.

Det er spesielt ett navn som vi støtte på gjentatte ganger; lysmester Oscar Ottesen. Dataene om Oscar Ottesen i scenewebdatabasen viser en historie om en lysmester med en lang og tro karriere ved teatret, men utover dette er det ikke skrevet mye om han i teaterhistoriebøkene. I en historiebok blir det naturlig nok ikke rom for de små historiene – men det gjør det i Sceneweb.

Les mer om Oscar Ottesen på vår blogg På innsiden av Sceneweb.

Les mer

SKUESPILLER SOFIE PARELIUS

26. feb. 2018

Sofie Marie Parelius (født i Bergen 18. september 1823, døde i Kristiania 18. september 1902) var en norsk skuespillerinne. Parelius debuterte i 1852 ved Den norske dramatiske Skoles Theater. I 1855 gikk hun over til konkurrenten Christiania Theater.

Parelius arbeidet ved Det Norske Theater i Bergen i perioden 1856-1860. Senere hovedsakelig ved Christiania Theater. Bortsett fra årene 1870-1872, da hun var en del av utbrytergruppen av skuespillere fra Christiania Theater som spilte under Bjørnstjerne Bjørnsons ledelse på Kristiania Norske Theater i Møllergaten. Christiania Theater ble nedlagt i 1899, samme år som Nationaltheatret åpnet. Parelius ble ansatt der og arbeidet i fire produksjoner på Nationaltheatret i perioden 1899–1900.

Her på Sceneweb kan du lese en lengre artikkel om Sofie Marie Parelius, skrevet av Thoralf Berg, professor ved Høyskolen i Sør-Trøndelag. Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Les mer