Kampen vannreservoar

Kampen vannreservoar ble etablert i 1884. Kampen vannreservoar ligger øverst på Kampen. Da Kampen ble innlemmet i Kristiania i 1871, tok byen på seg et løft for å gi beboerne bedre levevilkår. Det ble bygget kirke, skole, politistasjon og anlagt gatelys. Drikkevannsforsyningen ble sikret ved det fantastiske trykkbassenget på toppen av Kampen park. Anleggsarbeidet startet i oktober 1885, og bassenget sto ferdig i november året etter. Prislappen var 136.000 kroner. Tomten het Udsigten, og vannbassenget tok godt vare på navnet med en balustrade rundt bassenget. Bassenget i reservoaret var på ett mål, med en dybde på seks meter. 

Under 2. verdenskrig benyttet tyskerne Kampen vannreservoar som bunkers og holdt russiske krigsfanger i bassenget. Reservoaret ble stengt i 1945. 

Bystyret bevilget penger til å gjenåpne trykkbassenget; ikke lenger med drikkevannsfunksjoner, men som et teknisk kulturminne. Idéen bak prosjektet var å lage et grunt vannspeil innenfor de gamle granittveggene. Det ble bygget et betongbasseng med panserglass i overgangen mellom betong og eksisterende granittvegger. Veggene er belyst slik at man kan se dem i sin fulle dybde på 6 meter. Fra balustraden går det to-trinns trapper over panserglasset. Bassenget stod ferdig i 1994.

Informasjon

(Objekt ID 32062)
Objekttype Spillested
Etablert 1885

Kontaktinformasjon

Adresse Sons gate 3A, 0654 Oslo
Land Norge
Les mer

Kilder:

Jon Tombres privatarkiv. Giver: Jon Tombre. 03.03.2009

Sj-arkitekter, sj-arkitekter.no, 06.12.2012, http://www.sj-arkitekter.no/kampen_vannreservoir.html#!prettyPhoto

Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler