Djevelen

Inngår i produksjon "To akter for en kvinne - Ringeren & Notre Madame / Bag Lady"

Djevelen var en teaterfigur som medvirket i produksjonen: To akter for en kvinne som besto av enakterne; Ringeren & Notre Madame og Bag Lady. Ringeren & Notre Madame var av Iben Sandemose og Bag Lady var basert på et skuespill av Jean Claude Van Itallie. Iben Sandemose hadde også ansvaret for scenografi, kostyme og design av figur i Ringeren & Notre Madame. Kjersti Germeten var dukkemaker og Barthold Halle var regissør for denne eneakteren. Anne-Karen Hytten var regissør for Bag Lady. De to enakterne hadde premiere 19. september 1996 på Centralteatret. 

Informasjon

(Objekt ID 99479)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 19. sep. 1996
Kategori Stangfigur
Emneord Stangfigur
Størrelse Ca. 30 cm. høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Djevelen medvirekt i Ringeren & Notre Madame og ble spilt av Kjersti Germetenen teaterproduksjon med en skuespiller og en teaterfigur. 

Kilder:

Oslo Nye Teater.

Giver:

Oslo Nye Teater.

Transportert 3.4. 2020. 

Materialtyper

Hodet til Djevelen ble skåret ut i isopor og forsterket med bomullsgas og lim. Den bakre del av hodet ble trukket med stoff. Øynene var utstående og tydelig market med svart pupiller på hvit bakgrunn. Nesen var lang og den gav figuren en markant profil. Ører á la horn sto rett til værs. Kroppen ble laget av myk, muligens elastisk tekstil.  

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Djevelen var konstruert med en stålstang gjennom hodet og kropp etter samme prinsipp som Høna i produksjonen Høna som måtte... Figurspilleren kunne spille med de korte beina og spesielt føttene ved hjelp av små lommer under føttene tilpasset figurspillerens fingre. Hendene eller labbene til figuren hang løst og beveget seg med figuren. 

Denne konstruksjonen er ikke den til en tradisjonell stangfigur. Det er stangen som er festet til hver av figurens hender som karekteriserer den klassiske stangfiguren.  

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Iben Sandemose (person) – Scenograf, Designer
Kjersti Germeten (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
To akter for en kvinne (produksjon) – Stangfigur