Prinsessen på erten

Inngår i produksjon "Hans Christian og hans Christiania" (1986), Christiania Teater

Prinsessen på erten  var en av eventyrkarakterene i produksjonen Hans Christian og hans Christiania. Gösta Kjellin skrev manus som var inspirert av eventyrene Prinsessen på erten og Den flyvende kuffert av H. C. Andersen. Mona Wiig var ansvarlig for regi, scenografi, design og realisering av  teaterfigurene. Musikken var ved Asbjørn Håmo. Målgruppen var barn fra 5 år og oppover. 

Produksjonen hadde urpremiere på Norsk Folkemuseum, i Collett- Cappelengården, fredag 12. september 1986. 

Informasjon

(Objekt ID 97386)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 12. sep. 1986
Kategori Stangmarionett
Emneord Barn
Størrelse Ca. 32 cm.
Lisens

Mona Wiig.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Anne Thomte og Nina Matzow var figurspillere i denne produksjonen. 

Se forøvrig de andre teaterfigurene i oppsetningen Hans Christian og hans Christiania (De som er reistrert i databasen er: Christiania, Hans Christian, Kjøpmannen og Prinsen). 

Kilde: Mona Wiigs private arkiv.

Giver: Mona Wiig, 16.2.2020. 

Materialtyper

Prinsessen på erten var en stangmarionett i heltre. Hodet og halsen var ett stykke tre, det var også torsoen hvor bryst, midje og hofter var svakt antydet. De to overarmene var laget i tekstil, mens underarmene og hendene var skåret ut i tre. Beina og føttene var av tre.  

Prinsessen hadde et langt blondeskjørt og et rosa silkebånd rundt livet med sløyfe bak. Håret hennes var heklet av gulltråd som dekket hodet og dannet en krans rundt ansiktet. Ansiktet, overkroppen, underarmene og hendene (og litt av føttene) til Prinsessen hadde den lyse og naturlige trefargen. Det var ingen maling av treverket. Tekstilene på overarmen og skjørtet var farget lys beige. 

Konstruksjon/teknikk

Denne enkle stangmarionett hadde en stålstang / pianotråd festet direkte i hodet. Den synlige delen av stangen var 35 cm lang og hadde en enkel styringsmekanisme i den andre enden. Stangen stabiliserte marionetten og derfor var den enklere å kontrollere - dvs. å spille med. På hver av hendene til marionetten var det festet en styringstråd, det var det også på hvert av lårene, (rett over knærne) og en tråd bak på rumpa. 

Prinsessen var den sentrale karakteren i eventyret Prinsessen på erten. Hun var liten, ikke høyere enn 32 cm. Hun hadde en sart og spinkel kropp. Spillet med denne marionetten foregikk på en opphøyet platting,  ca. 70 cm. fra gulvet. Da fikk publikum bedre sikt. Spillerne sto på samme plan / platting som marionettene. De var skjult til livet av et sceneelement, de var m a o synlige fra livet og opp. Publikum kunne følgelig se både spillerne og marionettene synkront.  

Tilknyttet (3)
Mona Wiig (person) – Designer, Scenograf, Figurmaker
Christiania Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Hans Christian og hans Christiania (produksjon) – Stangmarionett