Hvalross

Inngår i produksjon "Østenfor sol og vestenfor måne" (1976), Riksteatret

Hvalross var en av teaterfigurene i produksjonen  Østenfor sol og vestenfor måne. Claude Morrand gjorde en fri bearbeidelse av det norske folkeeventyret med samme tittel. Oversettelsen fra fransk til norsk var ved Svein Selvig. Regissør var Margareta Niculescu og scenograf og designer var Elisabeta G. Conovici. Østenfor sol og vestenfor måne hadde premiere 4. oktober, 1976 i Kristiansund. 

Denne produksjonen var en milepel i Riksteatrets historie. Den markerte åpningen av en egen scene for et reisende figurteater, som dengang ble kalt Riksteatrets dukketeater.

Informasjon

(Objekt ID 96731)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. okt. 1976
Emneord Barn
Størrelse Ca. 65 cm.
Lisens

Riksteatret har opphavsretten, men teaterfiguren ble produsert ved Tandarica Teatret i Bucuresti i Romania i 1976. 

Les mer

Kilde: Mona Wiigs private arkiv.

Giver: Mona Wiig, 21.1. 2020.

Materialtyper

Hvalrossens hode var laget i tre som de andre figurene i produksjonen Østenfor sol og vestenfor måne. Den fremre delen av hode var malt hvitt med to store kuler til øyne på hver side av hode. To lange hvite hoggtenner hang ned fra hvalrossens munn. Den bakre del av hode og resten av kroppen var laget av skumbummi trukket med elastisk stoff. 

Konstruksjon/teknikk

Hvalrossen konstruksjon var enkel. I hode var det festet en stang som også gikk gjennom deler av kroppen. Denne stangen var figurspillerens eneste styrings-mekanisme. Antageligvis hadde hvalrossen en form for ledd, muligens en spiral, som kunne gi hode en viss bevegelighet. Det var en viss bevegelse i hvalrollsen kropp som var av skumgummi trukket med elastisk tekstil. Denne bevegeligheten var lite styrt, den fulgte figurspillerens hvalrossbevegelser. 

Annen info

Teaterfigurene, rekvisitter og kostymer til forestillingen ble produsert på verkstedet ved Tandarica Teatret i Buchresti. De hadde tre verksteder; ett for søm, etter for trearbeider og ett for metallarbeid. Håndverkerne var meget dyktige og innovative. Scenografen, i denne produksjonen Ella. G. Conovici, ledet arbeidet i verkstedene. Riksteatret overtok etterhvert produksjon av teaterfigurer til senere forestillinger. Verksmester Ole Vestby var en helt uunnværlig fagperson for alt som ble produsert på Riksteatrets verksted og ikke minst for teaterfigurene. 

Tilknyttet (4)
Elisabeta Georgeta Conovici (person) – Scenograf, Designer
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Teatrul Tandarica (organisasjon) – Opphavsperson
Østenfor sol og vestenfor måne (produksjon) – Stangfigur