Labbetuss

Inngår i produksjon Medvirket i programmet "Tre-fire-fem", NRK BarneTV.

Labbetuss skulle forestille en hund av rasen 'old english sheepdog'. Det ble også navnet på et program som ble sendt på NRK Barne-TV fra 1982 til 1984. Det egentlige navnet på programmet var Tre-fire-fem, men det ble meste kjent under navnet  Labbetuss. Programlederne var vekselvis Halvdan Sivertsen og Vibeke Sæther. Manus var ved Ingebjørg Dahl Sem og Per Knutsen, regien var ved Grete Høien og Hermann Gran. 

Programmet var rettet mot førskolebarn og formålet var å lage en serie om barnas nære hverdag. Det ble lagt mindre vekt på læring og aktivisering, noe som sto i et visst motsetningsforhold til den pedagisiske holdning  som hadde preget programmene for barn på 1970-tallet. 

Det ble produsert 24 episoder og programmet ble sendt i to sesonger. Seriene ble sendt i reprise i 1986, 1988, 1992 og 1993.

I programmene medvirket også TV-figurene Smitt og Smule som også er registrert her i figurteatergalleriet. 

Informasjon

(Objekt ID 147178)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1982
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Som en høy mann (ca. 180 cm).
Lisens

NRK Barne TV.

Les mer

I hver episode var det én programleder og hunden Labbetuss. Han kunne bli både begeistret og lei seg, slik som barna blir. Gjennom sang, lek og samtaler tok programlederne opp et nytt tema i hvert program. Eventyr, fortellinger og små filmer skulle også belyse temaet.

Programmene ble svært populære og regnes som et av de mest kjente som ble sendt på Barne-TV på 1980-tallet.

Geir Børresen spilte Labbetuss.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Wikipedia  (http://no.wikipedia.org/wiki/Labbetuss).

Giver: Åsmund Huser og NRK.

Transportert: 26.03. 2024.

Materialtyper

Labbetuss ble skapt ved at en person (Geir Børresen) kledde på seg en langhåret og lurvete pels som dekket han fra topp til tå. For å kunne gå på fire bein hadde han korte krykker som han gikk med ved hjelp av armene. Han hadde en hjelm på hodet for å holde pelsen på plass og for å kunne kontrollere bevegelsene med hodet. I tillegg hadde han en lang snute som på bakhodet til Børresen. Snuten hadde to funksjoner; den ene grunnen var at hunden trengte en snute, (en ytre funksjon), den andre var at personen fikk puste. Det var godt og varmt inne i den tunge og tykke pelsen. Pelsen har sannsyligvis vært av et syntetisk materiale. 

Det er ikke mulig å se øynene til Labbetuss, vi ser bare masse pels og en snute som stikker fram.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og under fotografering av Labetuss i NRK. Se arbeidsfoto. 

Konstruksjon/teknikk

Hjelm, krykker og snute er allerede nevnt, hjelpemeidler som måtte til for å kunne konstruere og spille denne figuren. At Labbetuss gikk på alle fire (armene til skuespilleren var forbeina til Labbetuss), må ha vært svært  krevende rent fysisk for spilleren, i tillegg  til kroppsvarmen under den tunge pelsen. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og arbeidsfoto under fotografering i NRK.

Tilknyttet (2)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Tre-fire-fem (produksjon) – Andre figurer