Brillebjørn

Inngår i produksjon Hovedperson i en rekke serier produsert av NRK.

Brillebjørn medvirket i en rekke episoder, tilsammen 52, som ble produsert  fra 2017 til 2021. Produsenten var SPARK AS, regi og manus var ved Liv Glesne Kjølstad. Brillebjørn var et kosedyr, men ser nesten ut som en virkelig brillebjørn. Slik ble han også behandlet av de barna han møter. I episodene var det Brillebjørn som 'fortalte' historiene ut fra 'sin' synsvinkle. 

Dukkedesigner/-maker: Pisto puppets & props v/Tiina Suhonen og Sean Morrissey. 

Det ble produsert 52 episoder fra 2017 til 2018 hvor Brillebjørn møter forskejllige barn. I 2018 ble det produsert 7 episoder med Brillebjørn på bondegården. I 2020 ble 10 episoder med Brillebjørns Detektivbyrå produsert og samme år ble Brillebjørn på ferie produsert som film. 10 episoder ble laget av Brillebjørns-show i 2021.

Informasjon

(Objekt ID 146287)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2017
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca.45-50 cm.
Lisens

Utlånt av SPARK AS ved Nils Stokke, og innkjøpt av NRK. 

Les mer

Figurspiller var Thomas Hildebrand.

I de to første seriene var bjørnen sammen med et nytt barn hver gang hvor familie og foresatte ble presentert. Brillebjørn lekte med barna og de hadde det fint sammen, men så oppsto det et problem. Det kunne være at barnet fikk mat det ikke likte eller at barnet kjedet seg. Da var det at kosedyret tok i bruk brillebjørnmagi.  Den klappet med potene og vips var både barnet og bjørnen inne i en fantasiverden og vanskelighetene lot seg løse. I seriene Brillebjørn på bondegården og Brillebjørns Detektivbyrå brukte de det samme konseptet, med den forskjell at det samme barnet var med i alle episodene. Lycy hadde besteforeldre med bodegård, Live drev detektivbyrå og Julian var på ferie og ønsket seg venner å leke med.

Brillebjørnshow skilte seg fra de andre programmene ved at det ble tatt opp i studio hvor det var mange barn. Noen av barna fikk være med på scenen og delta i  leker og oppgaver med bobler, ballonger, slim og prompeputer. Andre satt i salen og jublet. Brillebjørn ledet det hele. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK.

Transportert: 21.02. 2024.

Materialtyper

Det var mye mykt materiale i Brillebjørn. Sannsynligvis var han formet i skumgummi og muligens vatt for å gi figuren både fasthet og mykhet i kropp og lemmer. Ansiktet, eller deler av hode, kan være av isopor eller støpt på en form, begge deler er mulig. Brillebjørn hadde ledd hoften, d.v.s. der hvor bakbeina var festet, muligens hadde han også godt kamuflerte ledd i feste av forlabbene, men det er usikkert. Han hadde heldekket i pjuskepels, med lyse partier i ansiktet, på forlabbene og under potene. Brillebjørn inviterte til å sitte i armkroken.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Brillebjørn var en leke-TV-figur og ikke en spille-TV-figur. Derfor har den  ikke noen nevneverdige konstruksjoner eller teknikk. Den ble brukt slik barn bruker sine lekefigurer - til det meste. Barn lever seg inn i situasjoner og da kan også lekedukken være like livaktig som en TV-figur. Det viktigste var  at figuren var  sympatisk og vekket gode følelser hos publikum, både barn og voksne. Det gjorde Brillebjørn.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Tiina Suhonen (person) – Designer, Figurmaker
Sean Morrissey (person) – Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Brillebjørn (produksjon) – Andre figurer