Rampejentene

Inngår i produksjon Kjent fra "Kometkameratene", NRK Super.

Rampejentene medvirket programserien Kometkameratene som handlet om ni romvesener som nærmer seg jorda i et romskip. Mannskapets oppgave var å finne ut hva menneskene hodt på med. Kometkameratene ble skapt av det svenske selskapet BLA i Stockholm i samarbeid med NRK Super.

BLA har spesialisert seg på figurteater for fjernsyn. Selskapet var ansvarlig for manus, laging av figurer og regi. Instruktør og ansvarlig for konsept var Petter Lennstrand (BLA Stockholm). 

Det ble skapt tilsammen 48 episoder i tidsrommet 2008 til 2011.

Informasjon

(Objekt ID 146201)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2008
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 60-65t cm.
Lisens

NRK og BLA Stockholm.

Les mer

Det var seks voksne og og tre unge romvesener (tre Rampejentene) som nærmet seg jorda i romskipet. I hver episode ble to romvesener sendt til jorda for å undersøke en menneskelig aktivitet. Foruten undersøkelser handlet det om å kommunisere med menneskene, for så å venne tilbake til romskipet. Mannskapet diskuterte og forsøkte å forstå hva utsendingene egentlig hadde opplevd i møte med menneskene. 

De tre rampejenter ombord i romskipet var frekke. De var for unge til å jobbe, istedenfor fordrev de tiden med lek. Det hendte at de gjorde ugang som var ment å ramme de andre ombord i romskipet. I likhet med Zook hadde rampejentene ikke språk, de snakke ved hjelp av lyder. Det er uvisst hvem som spilte dem. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

https://no.wikipedia.org>wiki>Kometkameratene   

Giver: Utlånt av NRK Super.

Transportert: 15.02. 2024.

Materialtyper

Vi har foto av to rampejenter som ser ganske like ut, men med noen små og store variasjoner. Den ene kalt, Jente 1, hadde tre høye og bøyde tagger som sto opp fra hodet. De ble laget av hardpakket vatt og trukket med velour. Hodet var rundt som en ball og bygget av skumplast-elementer. Munnen var delt med to synlige tenner i munnen. Øynere var to hvite halvsirkler med sort pupill på.

Kroppen var formet som en sylinder og armer og bein var spesielt lange. De var fleksible og kunne trekkes gjennom kroppen, slik at den ene armen kunne bli lang og den andre kort. Disse kroppsdelene var laget av mørkeblå velour. Hode og hender var laget av langhåret muppet fleece. En stang var festet i hver av hendene til Jente 1. Denne  figuren hadde bein som kunne trekkes ut og inn på samme måte som armene. 

Jente 2 ble konstruert etter samme lest og de samme materialene ble brukt. Fargen var vinrød. Det som skilte dem var ytre trekk; på hodet var det kun én tagg, hun hadde én hånd som ble spilt med stang, og én med spillerens hånd. Beina var tynne øverst og brede nederst, slik var også armene.  

Det finnes også  en 3. Rampejente med et hode som hadde stor underkjeve og en tagg. Kroppen var rund. Armer og bein var små og ikke spillbare. Fargen var grønn.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. Se også Kilder. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonene er allerede omtalt under materialer, men vi gjentar; Jente 1 ble konstruert med en 'snakkende' munn (hun var en muppet). Hun hadde  også en stang i hver hånd. 

Jente 2 hadde samme konstruksjon i munnparti, men forskjellig håndkonstruksjon. Figurspilleren spilte direkte med figurens hånd, vekselsvis hender, ikke med stenger. Bevegelsen blir større, mer presise og ikke minst, figuren kan gripe gjenstander med hånden. Hånden til spilleren var kamuflert, gitt en form som var tilpasset figuren.  

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. Se også kilder. 

Tilknyttet (3)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
BLA Stockholm (organisasjon) – Figurmaker, Designer
Kometkameratene (produksjon) – Andre figurer