Kokken

Inngår i produksjon Også kjent fra "Kometkameratene", NRK Super.

Kokken var en av figurene i programserien Kometkameratene som handlet om ni romvesener som nærmer seg jorda i et romskip. Mannskapets oppgave var å finne ut hva menneskene hodt på med. Kometkameratene ble skapt av det svenske selskapet BLA i Stockholm i samarbeid med NRK Super.

BLA har spesialisert seg på figurteater for fjernsyn. Selskapet var ansvarlig for idé, manus, regi og laging av figurer. Instruktør og ansvarlig for konsept var Petter Lennstrand (BLA Stockholm) i samarbeid med NRK Super.

Det ble produsert tilsammen 48 episoder i tidsrommet 2008 til 2011.

Informasjon

(Objekt ID 146123)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2008
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 100 cm.
Lisens

NRK Super og BLA Stockholm.

Les mer

Det var seks voksne og og tre unge romvesener (Rampejentene) som nærmet seg jorda i romskipet. I hver episode ble to romvesener sendt til jorda for å undersøke en eller annen menneskelig aktivitet. Foruten undersøkelser handlet det om å kommunisere med menneskene, for så å vende tilbake til romskipet. Mannskapet diskuterte og forsøkte å forstå hva de to utsendingene egentlig hadde opplevd.

Kokken var ansvarlig for maten til mannskapet på romskipet, men rettene han laget var mer enn spesielle. Et eksempel på en rett han tilberedte var "fylte slips og ranglestappe." 

Kokken ble spilt av Espen Beranek Holm.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

https://no.wikipedia.org>wiki>Kometkameratene 

Giver: NRK Super.

Transportert: 15.02. 2024.

Materialtyper

Kokken var ruvende selv om vi kun ser denne friguren fra livet og opp.

Hodet var pæreformet, nese og nesebor var store og munnen strakk seg fra øre til øre. Hår, bart og øyenbryn var hvite og fremstilt av et langhåret teddypels. Øynene var plassert nær neserota. Kokken var blå i ansiktet, det var også halsen og underarmene med hender som hadde lange fingre og spisse blå neiler. Han hadde en muskulær kroppsbygning, skuldrene var formet som to store baller. Den blå tekstilen var et fleece stoff. Foruten kokkehatten, hadde han et hvitt forkle til overdel for å synliggjøre sin professjon.Tekstilene til denne figuren var av syntetisk- og strech materiale (til skuldrene), mens forkleet var hvit bomull. Kokken var tvers igjennom en komisk figur. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og assistanse fra NRK.

Konstruksjon/teknikk

Kokken var en muppet figur med et aktivt munnparti. Figurspilleren levendegjorde/spilte munnen med én hånd, og med den andre armen spilte han med figurens venstre arm og hånd. Kokken ruvet i høyde så vel som bredde. En stor figur er ofte en tung figur, som betyr at Kokken var tung å spille. Her var det nødvendig med menneskelige og maskuline muskler. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (3)
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
BLA Stockholm (organisasjon) – Figurmaker, Designer
Kometkameratene (produksjon) – Andre figurer