Pierrot

Inngår i produksjon "Huset med det rare i", produsert av NRK.

Pierrot (TV-figur) medvirket i programserien Huset med det rare i. Det var fire skuespillere som skiftet på å være programledere. To av dem var Minken Fosheim og Øyvin Berven.   

Hvert program hadde et gjennomgående tema. Det kunne være årstider eller dyr, som f.eks om en katt, hund eller hest, men også om kunst, kultur, musikk og billedkunst. Teater var også et tema i denne programserien og i disse programmene ble dukketeater inkludert. I et program lærte barn å bygge eget modellteater,  i et annet program spilte de Commedia dell'arte med dukkene Colombine, Harlekin og Pierrot. Dukkemaker var Marit Stubberud.

Huset med det rare i var en storsatsing over tidsrommet 1992-2004. Det ble produsert til sammen 40 programmer. 

Informasjon

(Objekt ID 146052)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1992
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45-50 cm.
Lisens

NRK. Utlånt av Marit Stubberud. 

Les mer

NRK leide et hus til denne produksjonen, en herskapsvilla i Madserud allé 34. Det ble gjort opptak både i hagen og rundt huset. NRKs fjernsynsmonopol falt på denne tiden og det var tydelig at NRK ønsket å utkonkurrere  TV2 når det gjaldt programmer for barn. 

Figurspillerne var  Hanne DahleMarit Stubberud og Birgit Strøm. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK.

Transportert: 13.02. 2024.

Materialtyper

Den faste karakteren Pierrot fra Commedia dell'arte er lett gjennkjennelig som teaterfigur. Den klassiske karakteren er alltid kledd i hvitt, her med overdel og bukse. Foran på drakten har han tre sorte dusker og de er også  gjenkjennelige.

Ansiktet har gjenkjennelige trekkene som store, triste øyne, her markert med én sort tåre  under hvert øye. Øyenbrynene er hevet og munnen svakt markert. På hodet har han en en sort tettsittende  lue. Denne karakteren har et gutteaktig preg.

Hode ble sannsynligvis skåret ut i isopor og forsterket med avispapir eller bomullsgas og lim. Det ble sparklet, pusset og deretter malt. Overflaten på hodet har ingen synlige ugjevnheter (på fotoet).  

Som de fleste hanskedukker ble underdrakt sydd etter spillerens hånd. Kostymet ble formet og festes til underdrakten. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og med god kjennskap til hanskedukker/figurer. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til Pierrot er en tradisjonell hanskefigur med underdrakt og overdrakt. Håndstillingen er høyst sansynlig følgende; figurens hode på spillerens pekefinger og de andre fire fingrene fordelt på figurens høyre og venstre arm/hånd.

Marit Stubberud var elev av Arne Mykle. Pierrots konstruksjon er bygget over samme lest som teaterfigurene til familien Mykle. Spillet er teknisk krevende for fingre og hånd, (og armer og rygg), det krever dessuten presisjon og rytme.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto og med god kjennskap til hanskefigurer. 

Tilknyttet (3)
Marit Hulaas Stubberud (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Huset med det rare i (produksjon) – Hanskefigur