Mor

Inngår i produksjon Mor i eventyret om "Rødhette og ulven", produsert av NRK 1967/68.

Mor er som kjent en av karakterene i eventyret om Rødhette og ulven som ble produsert i NRK i 1967/68. Eventyret var del av flere undervisnings-programmer om dukketeater i skolefjernsyn under vignetten I Kosekroken. Rødhette og ulven  ble produsert med barn fra Nøklevann skole som publikum i studio. Ebbe Ording var fast produsent for programmene og  Bjørg og Arne Mykle var programledere og dukkespillere.

Ved å integrere Rødhette og ulven i I Kosekroken, ble arven etter de to betydningsfulle pionerene Agnar og Jane Mykle bevart av NRK. Begge generasjoner Mykle regnes for pionerene i det profesjonelle dukketeatret alias figurteater i Norge. 

Informasjon

(Objekt ID 145800)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1967
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55-60 cm.
Lisens

Familien Myklese etterfølger(e). Utlånt av Asker Museum.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I Kosekroken ble det ble produsert fem episoder hver på 20 minutter. I det første programmet Fingerleker, spilte programlederne med hender og fingre. I en annen episode Dukketeater på loftet, fjernet de dukketeater-scenen og spilte bak klær, kister og andre gjenstander i loftsrommet.

Bjørg og Arne Mykle var lærere i barneskolen. De hadde lært dukkespill og dukkelaging av Arnes far Agnar og stemoren Jane Mykle. Den unge generasjonen Mykle skulle etterhvert overta både dukker og produksjoner etter de eldre og føre tradisjonen videre.  

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Helgesen, Anne M.: Animasjonen-Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk Figurteaterhistorie. Dr. Art.-avhandling i teatervitenskap, UiO (2003:139). 

Giver: Mykles etterfølger(e)/utlånt av Asker Museum.

Transportert: 06.02. 2024.

Materialtyper

Hanskedukkene, som ble produser av Jane Mykle, var stort sett  bygget på  samme lest. Den tekiske fremgangsmåten er utførlig presentert i boken som hun skrev sammen med sin mann Agnar Mykle. Den hadde tittelen   Dukketeater! og ble utgitt i 1954 på Gyldendal Norsk Forlag.

Prinsippene er følgende; hodene formes i leire eller plastilin. På hodeformen gjøres en støpning hvor avispapir eller bommulsgas brukes som materiale sammen med lim. Den tørkede støpningen av hode (pluss hals) deles i to, formmassen fjernes og hodet limes sammen igjen. Det kan sparkles om det er ugjevnheter og så grunnes og males, før ansiktsuttrykket utformes. Dukken trenger en underdrakt som må formes etter spillerens hånd og hvor alle fingrene har sin funksjon (hodet på pekefinger, tommel er figurens venstre 'hånd' og de andre tre fingrene blir da dukkens høyre 'hånd' (sett fra tilskuerplass). Underdrakten festes til halsen. 

Overdrakten, eller drakten som gir dukken karakter, utformes og festes rundt halsen. Overdrakten vil ha deltaljer og andre egenskaper som gir dukken dens personlighet. Mor har her på seg en kremgul bluse og grønn overdel med diverse mønster og med et pikant skjerf i halsen. Et mørkt skjørt  er festet til overdelen med et bredt grønt bånd. En brodert bunadsveske er festet i overdelen. Hun har rødt hår og et smilende uttrykk i ansiktet. Hendene er formet nesten som votter i et beige stoff. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og med god kjennskap til Mykle familiens hanskedukke-tradisjon.

Konstruksjon/teknikk

Selve konstruksjonen (lagingen) av dukken er delvis beskrevet ovenfor. For å kunne beherske, eller snarere spille (animere på fagspåket), må dukken sitte godt på spillerens hånd. Den må ikke være tung av vekt og materialene den er laget av må være myke og gi etter for håndens bevegelser. En tung dukke,  laget av stive materialer, er vanskelig å spille med, den blir stiv i uttrykket og spilleren blir fort trett i armen. Spill med hanskedukker betyr små bevegelser, det er snakk om cm når dukkens hender beveger seg - det er virkelig et teater i miniatyr. Spill med hanskedukker kan være frydelfullt når spilleren behersker sitt medium.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og med god kjennskap til Mykle familiens hanskedukketradisjon.

Annen info

Agnar og Jane Mykle oppholdt seg i Paris året 1947-48 hvor de studerte dukketeater hos den anerkjente Marcel Temporal. Han var en fornyer av den folkelige franske dukketeater-tradisjonen som blant annet var (og er) representert med faste typer og et temperamentsfullt spill med hanskedukker - også kalt Guignol tradisjonen.   

Den unge generasjonen Bjørg og Arne Mykle begynt å spille forestillinger på Form og Flora utstillingene i Frognerparken og på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Forestillingen Rødhette og ulven alternerte med Hans og Grete.

Tilknyttet (3)
Jane Mykle (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
I Kosekroken (produksjon) – Hanskefigur