Rødhette

Inngår i produksjon "Rødhette og ulven" produsert av NRK i 1967/68.

Rødhette er som kjent hovedkarakteren i eventyret om Rødhette og ulven som ble produsert i NRK i 1967/68. Eventyret var del av flere undervisnings-programmer om dukketeater i skolefjernsyn under vignetten I Kosekroken. Rødhette og ulven ble produsert med barn fra Nøklevann skole som publikum i studio. Ebbe Ording var fast produsent for programmene og  Bjørg og Arne Mykle var programledere.

Ved å integrere Rødhette og ulven i I Kosekroken, ble arven etter de to betydningsfulle pionerene Agnar og Jane Mykle bevart av NRK. Begge generasjoner Mykle regnes for pionerene i det profesjonelle dukketeatret alias figurteatret i Norge. 

Informasjon

(Objekt ID 145773)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1967
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 cm.
Lisens

Familien Mykles etterkommere. Utlånt av Asker Museum.

Les mer

I Kosekroken ble det ble produsert fem episoder hver på 20 minutter. I det første programmet Fingerleker, spilte programlederne med hender og fingre. I en annen episode Dukketeater på loftet, fjernet de dukketeater-scenen og spilte bak klær, kister og andre gjenstander i loftsrommet.

Bjørg og Arne Mykle var lærere i barneskolen. De hadde lært dukkespill og dukkelaging av Arnes far Agnar og stemoren Jane Mykle. Den unge generasjonen Mykle skulle etterhvert arve/overta/fortolke både dukker og produksjoner etter de eldre. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Helgesen, Anne M.: Animasjonen-Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk Figurteaterhistorie. Dr. Art.-avhandling i teatervitenskap, UiO (2003:139). 

Giver: Mykles etterfølger(e)/utlånt av Asker Museum.

Transportert: 06.02. 2024.

Materialtyper

Hanskedukkene, som ble produser av Jane Mykle, var stort sett  bygget på  samme lest. Den tekniske fremgangsmåten er utførlig presentert i boken som hun skrev sammen med sin mann Agnar Mykle. Den hadde tittelen   Dukketeater! og ble utgitt i 1954 på Gyldendal Norsk Forlag.

Prinsippene er; hodene formes i leire eller plastilin. På hodeformen gjøres en støpning hvor avispapir eller bommulsgas brukes som materiale sammen med lim. Den tørkede støpningen av hode (pluss hals) deles i to, formmassen fjernes og hodet limes sammen igjen. Det kan sparkles om det er ugjevnheter, så grunnes og males hodet og gis karakter. Figuren må ha en underdrakt som er formet etter spillerens hånd og hvor alle fingrene har sin funksjon (hodet på pekefinger, tommel er figurens venstre 'hånd' og de andre tre fingrene blir da dukkens høyre 'hånd' (sett fra tilskuerplass). Hode og underdrakt festes sammen ved halsen.

Overdrakten gir figuren karakter og festes til halsen. Rødhette har på seg en kyse/lue, en stripete bluse og et brunt skjørt, det kan også være en bukse. Ansiktstrekkene er troskyldige. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Selve konstruksjonen/produksjonen av figuren er beskrevet ovenfor. For å kunne beherske, eller snarere spille (animere på fagsåket), må figuren sitte godt på spillerens hånd. Den må ikke være tung av vekt og materialene den er laget av må være myke og gi etter for håndens bevegelser. En tung figur, laget av stive materialer, er vanskelig å spille med, den blir stiv i uttrykket og spilleren blir fort trett i armen. Spill med hanskefigurer betyr små bevegelser, det er snakk om cm når dukkens hender beveger seg - det er virkelig et teater i miniatyr. Spill med hanskefigurer kan være frydelfullt når spilleren behersker sitt medium.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

Agnar og Jane Mykle oppholdt seg i Paris året 1947-48 hvor de studerte dukketeater hos den anerkjente franskmannen Marcel Temporal. Han var en fornyer av den folkelige franske dukketeatertradisjonen som blant annet var (og er) representert med faste typer og et temperamentsfullt spill,  hovedsakelig med hanskedukker - også kalt Guignol tradisjonen.   

Den unge generasjonen Bjørg og Arne Mykle begynt å spille forestillinger på Form og Florautstillingene i Frognerparken og på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Produksjonen Rødhette og ulven alternerte med Hans og Grete.

Tilknyttet (4)
Jane Mykle (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
I Kosekroken (produksjon) – Hanskefigur
Rødhette og ulven (produksjon) – Hanskefigur