Smula

Inngår i produksjon Smula medvirket bl.a. i "Frokost-TV" med Erik Bye.

Hanskefiguren Smula medvirket i Frokost-TV med Erik Bye og var gjest hos -Trond-Viggo og Flode i programmet Slå på jul. Begge programmene gikk på lufta i 1983. Birgit Strøm var ansvarig for konsept og manus og Erik Bye var programleder og samtalepartner. 

Smula skulle i likhet med Titten Tei og Teodor være en samtalefigur. Birgit Strøm persolighet som fortolker og spiller av 'kjendisene' Titten Tei og Teodor  hadde satt spor etter seg i møte med  de store mannlige programlederne fra NRKs etterkrigs historie som  Rolf Kirkvaag og Lauritz Johnson. Nå var det den tredje og betydningsfulle Erik Bye som skulle få en samtalepartner i Smula. 

Smula ble laget at den tsjekkiske scenografen og dukkemakeren Jarmila Majerova. 

Informasjon

(Objekt ID 145688)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1983
Kategori Stangfigur
Emneord Barn, Unge, Voksne
Størrelse Ca. 60-65 cm (figuren har ben).
Lisens

Birgit Strøms etterkommere  (Nina Lyng-Vangsten og Selma Therese-Lyng).

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Smula var en søt pikefigur med store bevegelige øyne. Hun hadde en lys og blid stemme og hennes alder var et sted  mellom 6 og 8 år. Hun ble en veslevoksen samtalepartner i møte med Erik Bye. Hun fikk også med seg andre teaterfigureri NRKs første sesong av Frokost-TV.  Birgit Strøm fortolket og spilte Smula

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Nina Lyng-Vagsten og Selma Therese Lyng (utlånt).

Transportert: 01.02. 2024.

Materialtyper

Hode ble skåret ut i tre, muligens også beina som har et ledd i knærne. Den ene av figurene er en hanskefigur som krever sin konstruksjon, den andre er en pistolkonstruksjon (Smula  i prinsessekjole), som er langt mer teknisk krevende. Det er m a o laget to figurer av Smule for å kunne få frem flere bevegelser og gjøre figuren mer nyansert og uttrykksfull. Det kalles på fagspråket dubletter.

Når det gjelder materialer så var den ene kledd i vanlige klær, sannsynligvis sydd i bomull som er lett og føyelig. Den andre figuren er på fotoet pyntet til fest med krone på hode og kjole i gullstoff og kappe i fløyel. Begge figurene har stritt hår som kan være farget hamp. 

Begge figurene har en høy krage som skjuler halsen. Kragen har sannsynligvis den funksjon å skjule halskonstruksjonen. Prinsesse-Smula er mer komplisert med ledd i halsen, Smula som hanskefigur har trolig den tradisjonelle håndstillingen som er kjent for hanskefiguren (fingrenes motorikk). 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og kjennskap til tsjekkisk pistolsystem. 

Konstruksjon/teknikk

Smula er her i kategorien stangfigur, fordi vi, her i dette galleriet, mangler den type konstruksjon som kalles pistolsystem som er langt mer komplisert enn en stangfigur.

Hodet til figuren med pistolsystem var hult og inne i det hule hodet ble det festet en horisontal stang som øynene ble 'tredd' på. Fra øynene gikk det sterke, tynne tråder til styringsystemet (for spilleren,) som har navnet pistol. Det er på denne vertikale aksen fra hodet med forlengelsen til figurens brystparti, at ulike konstruksjoner er montert. I tillegg til bevegelige øyne kan halsen beveges. Det er mullig at armene beveges ved hjelp av pistolsystemet, men det er også mulig at figurspilleren bruker den andre hånden sin til å bevege armene. Begge måter er mulige.

Red. vil ikke spekulerer mer i hva designeren/figurmakeren har konstruert av trekniske finurligheter for å få flest mulige bevegelser i figuren.

Det krevende tekniske systemet har ikke tidligere blitt brukt her i landet, det var en kjent tsjekkisk scenograf/figurmaker som designet og laget disse TV-figurene. 

Den andre Smula var en hanskefigur og der er konstruksjonen langt enkler. Den beveges ved hjelp av figurspilleren hånd, men det kompliseres ved at figuren kan bevege øynene/pupillene.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto og kjennskap til det tsjekkiske pistolsystemet. 

Annen info

Pistolsystemet som ble brukt på Smula  figurene ble utviklet og perfeksjonert i det tidligere Tsjekkoslovakia. Designeren og figurmakeren Jarmila Majerova var en av landets mest betydningsfulle scenografer på 1960-tallet og utover.  Hun samarbeidet flere ganger med Birgit Strøm på 1960-tallet, først og fremst i sammenheng med teateroppsetninger på Oslo Nye Dukketeater. 

Tilknyttet (3)
Jarmila Majerová (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Frokost-TV (produksjon) – Hanskefigur