Bjarne Betjent

Inngår i produksjon Bjarne Betjent er kjent fra "Sesam Stasjon", produsert av NRK.

Bjarne Betjent var én av fire TV-figurer som medvirket i Sesam Stasjon, produsert av NRKDet ble produsert tilsammen 52 episoder som strakk seg fra 1991 til 1999. Foruten Bjarne Betjent, medvirket tre andre TV-figurer i produksjonen. Disse var Alfa, Max Mekker og Lille Py. Skuespillerne Sverre Holm og Sidsel Ryen var også med i denne produksjonen

Serieskaperen var amerikaneren Jim Henson som spesialiserte seg på figurteater for tv allerede tidlig på 1960-tallet. Hans Muppetshow for voksne ble solgt til fjernsynsstasjoner over hele verden. Sesame Street var hans tilbud til barn. NRK fikk forhandlet frem et eget konsept hvor Hensons Sesame Workshop produserte TV-figurer og dekorasjoner for NRK, mens opplegg,  manus  og design var NRK.

Informasjon

(Objekt ID 145662)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1991
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 80-90 cm høy.
Lisens

NRK Super og Sesame Workshop. 

Les mer

NRK leide Lørenskog Stasjon og malte hele stasjonsbygningen. Der levde de fem stasjonsansatten hvor skuespillere og TV-figurer var likeverdige rollefigurer i programserien. Sesam Stasjon var pedagogisk underholdning i skjønn forening og med et heseblesende amerikansk tempo. Det gjaldt særlig filmen som ble vist som avbrekk i selve serieproduksjonen. 

Stasjonsbetjent Bjarne, som var i halvfigur, ble spilt av Åsmund Huser

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: NRK Super.

Transportert: 30.01. 2024.

Materialtyper

Bjarne Betjent var en muppet, en spesiell håndfigur, med en stor og bevegelig munn som figurspilleren animerte/spilte med den ene hånden. Den andre hånden ble brukt til å bevege figurens armer/hender, vekselsvis høyre eller venstre. 

Hodet ble bygget av elemnter i skumplast. Kjeven var åpen som gjorde den svært bevegelig. Bjarne hadde store ovale øyne, en stor og klumpete nese og en skyggeskjerm på hodet. Håret var orange, huden rosa, nesa og ørene røde. Ansikter var trukket med muppet fleece.  Hendene var laget av det samme stoffet. 

Bjarne Betjent hadde en mellomblå skjorte med sort sløyfe og en stripete vest. Stripene var røde og gule. Bjarne var en halvfigur. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til denne type muppet er i munnpartiet. Ofte har disse figurene mye på hjertet og de snakker mye. Håndleddet til spilleren er også viktig for et vitalt spill. Sammen med munnpartiet kan denne type figur vare svært uttrykksfull.

En figurspiller har aldri en ledig hånd, heller ikke med denne figuren. Spilleren kan bevege og spille med en labb som ytterligere understreker figurens livaktighet. Det er mulig å spille vekselsvis med figurens høyre eller venstre labb, men det krever både smidighet og fleksibilitet hos spilleren, foruten styrke i armer og rygg. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (4)
Ellen Andreassen Jensen (person) – Opphavsperson
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Hensons Sesame Workshop (organisasjon) – Figurspiller
Sesam Stasjon (produksjon) – Andre figurer