Rotta Rudolf

Inngår i produksjon Programserien om Rotta Rudolf het "På skraphaugen", produsert av NRK.

På skraphaugen var navnet på programserien hvor Rotta Rudolf var hovedfigur. Han bodde på en søppelfylling og lengtet etter å få en venn. Gudny, som var programleder, kom til fyllinga for å lete etter et par klovnesko som hun hadde mistet. Problemet var at Gudny ikke kunne fordra rotter. Serien på 5 programmer hadde en gjennomgående historie fra begynnelse til slutt.

Programleder var Gudny Hagen og Åsmund Huser var dukkespiller. 

Informasjon

(Objekt ID 145560)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1990
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 cm.
Lisens

Opphavsrett Åsmund Huser. Utlånt av Åsmund Huser. 

Les mer

Rudolf kledde seg ut med kaninører, og Gudny trodde han var en kanin. Det to ble bedre kjent med hverandre etter som programmene skred fram. Til slutt måtte det selvfølgelig avsløres at Rudolf var en rotte. Vennskape viste seg å tåle sannheten. 

Rotta Rudolf ble spilt av Åsmund Huser

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Åsmund Huser/utlånt av Åsmund Huser.

Transportert: 28.01. 2024.

Materialtyper

Hodet til Rotta Rudolf ble høyst sannsynlig skåret ut i isopor, så forsterket med bomullsgas eller avispapir og lim. Deretter ble hodet trukket med stoff, sannsynligvis velur eller et lignende materiale.

På forsiden var Rotta Rudolf beige og på baksiden var den rustrød. Hodet ble delt slik at underkjeven kunne åpnes og lukkes ved hjelp av en nylonsene som var trukket igjennom kroppen som figurspilleren kunne trekke i.  Ved hjelp av strikk kunne underkjeven lukket igjen.

Potene til Rotta som hadde tre klør,  var sannsynligvis laget i tre. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Rotta Rudolf var en hanskefigur som også kunne bevege munnen, først og fremst underkjeven. Den ble beveget av en nylonscene som gikk igjennom kroppen til figuren og som figuspilleren kunne trekke i med den andre hånden.

En hanskefigur har to poter/labber som kan beveges og som brukes til å ta/gripe med. Kroppen var formet med vatt eller skumgummi og over denne  var den trukket med velur eller en skinnimitasjon. Hodet var også trukket med det samme velustoffet. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (3)
Åsmund Huser (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
På skraphaugen (produksjon) – Hanskefigur