Pernille og Mr. Nelson

Inngår i produksjon "Kosekroken", en NRK-produksjon.

Programmene om Pernille og Mr. Nelson ble vist for første gang i NRK den 24. juni 1961. Da hadde Ragne Tangen ansvar for programmene for de minst. Hun hadde ideen til figurene og hun spilte begge, i tillegg til at hun også hadde stemmene til begge. Figurene ble designet og laget av Gudrun Egemar som hadde laget figurene til produksjonen Tryllekvisten ved Oslo Nye Dukketeater. Arnhold Rakeng hadde ansvar for dekorasjonene. 

Serien om Pernille og Mr. Nelson ble sendt under vignetten Småbarnas Teater. En serie besto av 3 til 6 programmer og tilsammen ble det sendt godt og vel hundre programmer. 

Informasjon

(Objekt ID 139951)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 24. jun. 2024
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45-50 cm
Lisens

Utlånt av Jesper Egemar. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Mr. Nelson var en skrythals av en norsk-amerikaner, mens Pernille representerte fornuften som barna skulle identifisere seg med. Slik skilte hun stemmene til de to figurene fra hverandre. 

Anne M. Helgesen skriver at Lauritz Johnson, sjef og programleder i NRK-barne-T, skal ha kommet entusiastisk tilbake fra Sveriges Radio hvor han hadde sett programmlederen spille med to hanskefigurer. Han ville at Ragne Tangen skulle gjøre det sammen, men hun nølte fordi hun ikke hadde  utdanning i å spille med hanskefigurer. Hennes faglige inngang til spill med teaterfigurene ble boken til Jane og Agnar Mykle: Dukketeater! utgitt i 1954. (Anne Helgesen, 2003:238,239).

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Helgesen, Anne: Animasjonen-Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie. Dr. Art-avhandling i teatervitenskap, Institutt for musikk og teater, Det historiske fakultet, Universitetet i Oslo 2003.

Giver: NRK/Utlånt av Jesper Egemar.

Transportert: 24.01. 2024.

Materialtyper

Ragne Tangens vei til hanskefigurene var via Jane og Agnars Mykles bok Dukketeater! Derfor er det høyst sannsynlig at hodene til de to figurene ble formet i leire og deretter støpt (på leirformen) med avispapir og lim. Dette er en klassisk måte å lage hoder til hanskefigurer på og den er grunndig beskrevet i ovennevnte bok. (Se også teaterfigurene Pompel og Pilt her i galleriet). 

Pernille var 'jentete' og kledd i søt kjole. Hun hadde også langt lyst hår som var budnet opp i en hestehale. Modellen til Pernille synes nærmest å være en standard lekedukke for småjenter på 1960-tallet. Etter malen fra Mykle har figuren også en underdrakt som var tilpasset spillerens hånd. 

Mr. Nelson hadde mer karakter, men han ble laget etter samme lest som Pernille.  Han hadde rutete caps og store solbriller, en jakke og bukser.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Det vi kan si om 'konstruksjon' er at figurene, og spesielt underdrakten, var tilpasset figurspillerens hånd og Ragne Tangen spilte begge figurene. En tilpasset underdrakt er nødvendig for å kunne gjøre presise bevegelser. En hanskefigur som ikke sitter godt på spillerens hånd, er vanskelig å kontrollere for spilleren. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Helgesen skriver at Tangen ønsket å bevare illusjonen om at figurene representerte en egen verden. Etter bare to programer hvor hun selv var synlig som dukkespiller, fikk hun en tradisjonell scene hvor hun kunne skjule seg selv som figurspiller (...). 

Programmene om Pernille og Mr. Nelson måtte ikke virke provoserende eller skremmende. De måtte følge de rådende kravene innenfor barnekulturfeltet. Tangen fikk en del reaksjoner fra voksne som fortalte at barna var redde for Mr. Nelson. (Anne Helgesen, 2003:239).  

Fra 1961 til 1972 ble programmene laget i sort/hvitt, men i 1988 ble det laget en versjon i farger. 

Tilknyttet (3)
Gudrun Egemar (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Småbarnas Teater (produksjon) – Hanskefigur