Troll med tre hoder

Inngår i produksjon "Peer Gynt" (1978), Riksteatret og Tandarica Teater.

I 1978 markerte Riksteatret 150-årsfeiringen av Henriks Ibsens fødselsår (1828) med produksjonen Peer Gynt, framført med teaterfigurer, masker og skuespillere. Sceneversjon og regi var ved Margareta Niculescu og scenografi og figurdesign ved Elisabeta (Ella) Conovici. Produksjonen hadde premiere på Lillehammer 1. november 1978. Målgruppen var ungdom og voksne.

Produksjonen var et samarbeid mellom Riksteatret og Tandarica Teater. 

Informasjon

(Objekt ID 105955)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. nov. 1978
Kategori Humanett
Størrelse Ca. 185 cm høy.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Troll med tre hoder ble spilt av Knut Alfsen og Christine Stoesen. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert fra produksjonen Peer Gynt. Disse er Peer Gynt, Mor Åse, Den grønnkledde og Knappestøperen.  

KILDER:

Mona Wiigs private arkiv.

Riksteatrets arkiv og program for produksjonen.

Giver: Riksteatret. Mona Wiig.

Transportert 02.11.2019.

Materialtyper

Hodene til de trehodede trollene var skåret ut i isopor og forsterket med bomullsgas eller papir samt lim, og deretter malt. Ansiktene var hvite. Trollenes fysiognomi var nærmest karikerte grisehoder, her et stort og to mindre. Deler av brystet og magen var synlig på figurene. Dette var også laget i isopor og forsterket på samme måte som hodene. Det ble brukt mye strie til å lage draktene til figurene i denne produksjonen, det var også tilfellet her. Foruten strie ble det brukt gas og hamp til hår. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen var en humanett med et grisehode plassert på figurspillerens hode og med figurspilleren inne i en stor, vid og lang kappe eller cape. De to andre grisehodene holdt figurspilleren i hver sin hånd slik at de kunne beveges temmelig fritt. Utfordringen med disse humanettene var sikten gjennom stoffet. Her var det markert et tydelig felt som figurspilleren kunne se igjennom. Figurspillerene kunne bruke hele kroppen til å uttrykke disse trollene med tre hoder, men de måtte samtidig balansere et stort hode på toppen av sitt eget.

Tilknyttet (4)
Elisabeta Georgeta Conovici (person) – Scenograf, Designer
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Teatrul Tandarica (organisasjon) – Opphavsperson
Peer Gynt (produksjon) – Humanett