Kongen

Inngår i produksjon "Hans Christian og hans Christiania" (1986), Christiania Teater

Kongen var en av eventyrfigurene i produksjonen Hans Christian og hans Christiania. Gösta Kjellin skrev manus som var inspirert av eventyrene Prinsessen på erten og Den flyvende kuffert av H. C. Andersen. Mona Wiig var ansvarlig for regi, scenografi, design og realisering av teaterfigurer. Produksjonen hadde urpremiere på Norsk Folkemuseum, i Collett- Cappelengården, fredag 12. september 1986.

Målgruppen var barn fra 5 år og oppover. 

Informasjon

(Objekt ID 105226)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 12. sep. 1986
Kategori Stangmarionett
Emneord Barn
Størrelse Ca.40 cm.
Lisens

Mona Wiig.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Hans Christian og hans Christiania var den første produksjonen til frigruppen Christiania Teater som ble etablert av Mona Wiig i 1985. Hun var gruppens kunstneriske og administrative leder. En av målsetningene for Christiania Teater var å bidra til utvikling av ny norsk og nordisk dramatikk for figurteater.

Se forøvrig de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen: Hans Christian, Kjøpmannen og Prinsen. 

Anne Thomte og Nina Matzow var figurspillere i i denne produksjonen. 

Kilde: Mona Wiigs private arkiv.

Giver: Mona Wiig,

Transportert 13.11. 2019.

Materialtyper

Kongen var laget i heltre med få ledd eller artikulasjsoner. Hodet var skåret ut i tre, kroppen var et masivt stykke tre, beina var laget i tre med ledd i hofter og knær. Overarmen var sydd av stoff og underarm og hånd var et stykke formet tre. Leddene var bundet sammen med biter av skinn. Både skjegg, bart og krone var laget i tre. Marionetten ble ikke malt, alle kroppsdeler var trehvite. Over skulderen hadde kongen en sort silkekappe. Kongen var utformet slik at alle ledd var synlige. 

Konstruksjon/teknikk

Kongen var en stangnmarionett med stang festet i hodet på marionetten. Stangen var ca. 40 cam lang og festet til en føringsmekanisme i den andre enden. Den var bøyd i 90 grader og hadde funksjon av et håndtak. En rundstokk var tredd på stålhåndtaket slik at spilleren kunne få et godt grep om håndtaket. 

Det ble festet en tråd på hver hånd og på hvert av marionettens lår - over kneleddet, pluss en tråd nederst i ryggen. Føringsmekanismen kunne dreies slik at det gav utslag på beinas bevegelser.  

Annen info

Kari Noreger gav god assistanse under produksjonen av teaterfigurene. 

Tilknyttet (3)
Mona Wiig (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Christiania Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Hans Christian og hans Christiania (produksjon) – Stangmarionett