Andrea og Karolina

Inngår i produksjon "Skjønnheten og dyret"

Andrea og Karoline var to teaterfigurer i produksjonen Skjønnheten og dyret av forfatter Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Dramatiseringen for figurteater var ved Tone Ringen, scenografi, dukkedesign og realisering av figurer ved Tatjana Zaitzow og regi ved Karel Hlavaty. Produksjonen hadde premiere 4. september 1987 på Oslo Nye Dukketeatret. 

Informasjon

(Objekt ID 102639)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. sep. 1987
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 65-70 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Andrea og Karolina ble spilt henholdsvis Anne-Lise Ruud og Ragnhild Wang. Teksten ble tolket av Tone Ringen og spilt inn på lydbånd. 

Vi viser til de andre figurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Belinda /Skjønnheten og Prinsen / Dyret. 

Kilder

Oslo Nye Teater.

Giver:

Oslo Nye Teater.

Transportert 6.7. 2020. 

Materialtyper

De to søstrene Andrea og Karolina (også søstrene til Belinda) var forskjellig utformet. Den ene var lys og den andre var mørk og begge hadde frisyrer som var kunstferdig formet og dekorert med vakre bånd. Kjolene, som var av silkestoff, hadde en åpen utringning slik at de høye og vakre halsene ble framhevet. Livet var høyt og skjørtene var vide. Det var mange og vakre detaler på kjolene som for eksempel mansjetter, dekorbånd, perler og annen feminin pynt.

Hodene til begge figurene ble skåret ut i isopro og forsterket med bomullsgas og trlim for deretter å bli malt.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

De to figurene var konstruert etter klassiske prinsipper for stangfigurer; rundtstokk festet i hodene og med forlengelse til figurenes brystparti. I hver av hendende var det festet en lang pianotråd for å kunne spille med armer og hender. Det var sannsynligvis et ledd i feste mellom halsen og hodet. Et alternative til stangfiguren kan ha vært et pistolsystem hvor det går tynne og sterke tråder av plast eller stål fra leddet i hodet og til styringsmekanismen for figurspilleren. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (3)
Tatjana Zaitzow (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Skjønnheten og dyret (produksjon) – Stangfigur