Den Nationale Scene

Fotografi av Den Nationale Scene

Den Nationale Scene (DNS) åpnet i 1876 og er ett av Norges tre nasjonale teaterinstitusjoner, det eneste av de tre som ligger i Bergen. Den Nationale Scene har hatt nasjonalteaterstatus siden 1993, og fra 1995 har 100 % av teatrets offentlige finansiering kommet fra staten.

24. juni 2016 ble det gjennomført en import av DNS' repertoardatabase til Scenewebdatabasen. Under finner du en liste over alle produksjonene som har vært satt opp av og på DNS gjennom tidene. Produksjonene ligger i omvendt kronologisk rekkefølge. Med forbehold om feil og mangler.

Les mer

Verdensteatret

Fotografi av kunstgruppen Verdensteatret 2014

Verdensteatret er en kunstgruppe med base i Oslo. Gruppen ble etablert av Lisbeth Bodd i Bergen i 1986. Gruppen består av kunstnere fra forskjellige kunstgrener og profesjoner.

Verdensteatrets poetikk kjennetegnes ved en stadig eksperimentering innen ulike medier og teknologi. Arbeidene er gjennomført tverrkunstneriske og vises i forskjellige kontekster, som kunstmuseer, gallerier, samtidsmusikk-festivaler, teaterrom osv.

Verdensteatret har mottat basisfinansiering fra Norsk Kulturåd siden 2007, og deres arbeider vises i Norge og bredt internasjonalt.

Verdensteatret mottok Bessie Award i kategorien Installasjon og nye medier i 2006, en scenekunstpris som best kan sammenlignes med filmens Oscar. I 2014 mottok de Heddaprisens Ærespris for sitt kunstneriske virke, den mest prestisjefylte scenekunstutmerkelsen i Norge.

Broen over gjørme av Verdensteatret, co-produsert av Black Box Teater, BIT Teatergarasjen, Henie Onstad kunstsenter og Ultima, ble nominert til Heddaprisen 2015 i klassen for årets forestilling. Verdensteatret vant prisen for beste audiovisuelle design for samme forestilling.

Les mer

Sogn og Fjordane Teater

Plakat fra Sogn og Fjordanes produksjon Evig Ung (2017).

Sogn og Fjordane Teater er et regionteater med Sogn og Fjordane fylkeskommune og Førde kommune som eiere.

Teateret ble etablert i 1977, og har staten som største tilskuddsyter.

Les mer

Saltkompagniet

Fotografi fra Saltkompagniets produksjon Kvinneklovner (1979)

Saltkompagniet ble etablert i 1977 av Elsa Kvamme. Hun var kunstnerisk leder for gruppen frem til 1982 da hun sluttet. Tore Bjørbak og Åse Øyri fortsatte arbeidet med Saltkompagniet frem til 1984.

Saltkompagniet arbeidet med bakgrunn i Odin Teatret.

Les mer