Fredrikshalds Teater

Fredrikshalds Teater er en teater- og museumsbygning i Halden, tegnet av ingeniørmajor Balthazar Nicolay Garben. Det sto ferdig i 1838.

Da Fredrikshalds Teater åpnet, hadde arbeidet med å realisere en ny teaterbygning i byen pågått i en tolvårsperiode, siden bybrannen i 1826. Dette første teatret hadde vært reist av Det dramatiske Selskab i Fredrikshald (åpnet i 1820), og det var også en etterfølger av dette selskapet som sto bak byggingen av Fredsrikshalds Teater.

Informasjon

(Objekt ID 56476)
Objekttype Organisasjon
Hovedfokus Teater
Etablert 18. mar. 1838
Nettsted Østfoldmuseene, Theatre Architecture

Kontaktinformasjon

Adresse Teatergata 3, Halden

Annen informasjon

Organisasjonsform Annen/Ukjent
Les mer

Fredrikshalds Teater er nå eid av Halden Historiske Samlinger og blir brukt både som museum og teaterbygning.

Østfoldmuseene, som disponerer bygget, kaller Fredrikshalds Teater for "Norges best bevarte barokkteater". Den skrå scenen, skuespillerrom, salong med balkong, foajeer og ballsal fra den opprinnelige bygningen fra 1838 er bevart. I 1850 ble Fredrikshalds Teater utvidet med selskapslokaler, to stuer, et kontor for direksjonen, entré og kjøkken.

KILDE:

Østfoldmuseene, ostfoldmuseene.no, 16.06.2016, http://ostfoldmuseene.no/avdelingene/halden-historiske-samlinger/fredrikshalds-teater-2/

Spillesteder (1)
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler