syssel

syssel er Tone Avenstroups virksomhet.

«syssel» betyr både virksomhet og forvaltning, det er et eldre ord for «arbeid». Man kunne oversette det med foretak – hva sysler du med, hva holder du på med, hvilke tiltak har du fore? Jeg driver med sjangerblanding og arbeider i hybride konstellasjoner, men istedenfor å søke i retning av produkt, salg og fortjeneste, legger jeg vekt på fellesverk, interaksjon og utveksling – en før-kapitalistisk tenkemåte, hvor dagen ikke ble inndelt i arbeid og fritid, hvor en sysler, alene og sammen – siden 2014 har jeg offisielt kalt mitt kunstnerskap for «syssel». Det er en betegnelse for min hybride virksomhet. (TA, 2024).

Informasjon

(Objekt ID 39350)
Objekttype Organisasjon
Også kjent som Tone Avenstroup
Organisasjonstype Kunstnergruppe
Hovedfokus Tverrkunstnerisk
Nettsted SYSSEL Tone Avenstroup

Kontaktinformasjon

Land Tyskland, Norge

Annen informasjon

Organisasjonsform Annen/Ukjent
Les mer

"Når en person blir et firma - man er da ikke lik det man produserer, sitt eget produkt, person = produkt? Hva når personen skifter navn, kjønn - blir det da etikettsvindel? Tidligere kunne man være "frilanser" og være stolt av det, at man ikke var ansatt noe sted, men var sin egen herre - tenk "lanse" som i "balanse" og det å være fri til å bestemme over forholdet mellom arbeid og fritid, ha en selvbestemt produksjon. Lyder det gammeldags? Situasjonistenes tid er fortid, Guy Debords tanker om hverdagslivets revolusjon er medialt oppspist - men har de ført til noen forandringer? I Tyskland følgende situasjon: Begrepet "freischaffend" har i løpet av siste tjue år blitt til "Ich-AG" (jeg-firma, et aksjeselskap). Enhver er sin egen lykkes smed. Merker vi ikke verdiforskyvningen? Frilans i engelsk betydning, så gammelt at det var før innføring av almen verneplikt, en leiesoldat - en ridder, en Don Quijote. En selvstendig næringsdrivende, en som sysler, fremstiller og forvalter sin egen produksjon - man kan velge hvem man selger sine varer til, men man er ikke en vare. Kunstnere er mennesker og motsatt, ikke et foretak. Registrert som produkt, hvor blir det da av skaperkraften?" (Tone Avenstroup)

Tilknytning:

* sysselkontor er Tone Avenstroups produksjonssted, som har hatt forskjellige tilholdssted og adresser.

* c/o Theaterhaus Mitte Berlin, tidligere på Koppenplatz, senere i Wallstraße (Wallstraße 32 - Haus C 10179 Berlin) https://en.theaterhaus-berlin.com/theaterhaus-berlin

I Theaterhaus Berlin Mitte hadde jeg øvingsrom, senere også et fast kontor, det ble mitt sysselkontor. «this is not a love song», «sysselive» og «november» ble vist i Theaterhaus Berlin Mitte. Jeg laget også «Neue Blume – Briefe aus Äthiopien», «Nein / Nei» og «Nauru» med Theaterhaus Berlin Mitte som koprodusent, og forestillingene ble vist ved andre institusjoner i Berlin og Norge.

* ZfZ – Zimmer für Zeiterweiterung / Værelse for tidsutvidelse

Sound – poesi – performance. Arbeids- og visningsted for hybrid kunst. Sporadiske visninger presentert av Tone Avenstroup og Anouschka Trocker. Åpnet i 2021 med «Bildstätten / Bildesteder“. Arrangementene gjennomføres ofte i samarbeid med ETM – Essen und Trinken im Museum. Adresse: Hufelandstraße 35, 10407 Berlin.

anarchopower

anarchopower var en løs konstellasjon av forfattere og musikere som tok opp tråden fra den østtyske lyrikeren Bert Papenfuß (1956 – 2023). Virksomheten var ikke-kommersiell og uannonsert. Den fant hovedsakelig sted på Prenzlauer Berg i Berlin. Maskert og under pseudonymer opptrådde gruppens medlemmer på kneiper og gallerier, på gata og ved U-banestasjoner. Steder: Art Pub, Galerie Walden, Tanzwirtschaft Kaffee Burger, Kultur- und Schwankwirtschaft Baiz.

Under pseudonymet Sarah Schlitz medvirket jeg fra 2007 til 2009. (Sarah Schlitz: mein leben mit anarchopower. Epidemie der Künste, Berlin 2007)


Publikasjoner fra gruppens medlemmer er på tysk og utsolgt, forlag EdK - Epidemie der Künste: http://www.edk.pappelschnee.de/edition/index.html

Nettlink (tysk): https://syssel.de/?page_id=4717

 Kilder:

E-post, Tone Avenstroup, 10.04.2024
E-post, Tone Avenstroup, 16.04.2024

Egne produksjoner (15)
Tittel Premiere
Bildstätten / Bildesteder – 29. sep. 2021
november – 7. nov. 2018
Nauru – 1. sep. 2015
NEIN / NEI – 30. nov. 2012
Ny blomst – 21. mai. 2011
Stikkende fragmenter med paradisfrukt – 8. sep. 2009
på besøk i en fremmed kropp – 15. jan. 2005
this is not a love song – 11. aug. 2002
sOlOduOtriO – 10. aug. 2002
Snart begynner de å løpe. Seven songs for tre nisser. – 17. mai. 2001
Synkronsvømming - han synger når han flyr – 26. jul. 2000
Anwendung – 8. sep. 1998
Agurktid – 29. aug. 1997
Kåloffer. Variasjoner over rødkål – 11. mai. 1996
Mannen som ikke kunne le – 3. des. 1994
Tilknyttede personer (1)
Tone Avenstroup – Daglig leder