Per Aabels ærespris 2017

Per Aabels ærespris

Vinnere
  • Jan Sælid

    Sælid fikk prisen for sine roller som Kong Bérenger i Kongen dør og John Gabriel Borkman i Borkman.

    I juryens tale til vinneren står det:
    Vi som har sett «Kongen dør» nå i kveld, er ikke i tvil om at Jan er en særdeles fortjent vinner: Det er en stor prestasjon når han går døden i møte i nitti minutter, med brå skift mellom desperasjon, fornyet livsgnist og avbrutte dødskramper – krydret med flere kolossale monologer.

    Prisen får han for denne rollen, men også for rollen som John Gabriel Borkman under fjorårets Ibsenfestival. Også Borkman var en aldrende mann – riktignok langt yngre enn 400 år gamle kong Bérenger – hadde vært vitne til at ‘riket’ hans raste sammen. Men for Borkman lå dette mange år tilbake i tid. Stykket handler, som så ofte hos Ibsen, om å bli konfrontert med sin fortid: som kjæreste, ektemann, far og banksjef. Også dette maktet Jan på imponerende vis, på egen hånd, med sine kolleger, og – ikke minst – overfor den største og samtidig mest anonyme samlingen statister vi noen gang har hatt med i en Ibsenforestilling.

    (Det er rollene som Bérenger og Borkman Jan får prisen for, men det er verdt å nevne at han kan spille andre ting enn døende eldre menn: På Nationaltheatret har han blant annet spilt Prospero i «Stormen», Goggen i «Verdiløse menn» og Minutten i «Mysterier», bare de to siste årene.) 

    Vi gleder oss over å gi Jan Sælid Per Aabels ærespris, og gleder oss til å se ham i nye oppsetninger i årene som kommer!


    KILDE: 

    Nationaltheatret, nationaltheatret.no, 11.05.2017, http://www.nationaltheatret.no/Per+Aabels+%C3%A6respris+til+Jan+S%C3%A6lid.b7C_wZjOZb.ips

Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler