Ibsenprisen 2010

Ibsenprisen 2010

Ibsenprisen er Skien kommunes pris og var lenge landets eneste dramatikerpris. Den ble delt ut første gang i 1986 og er på 150 000 kroner og en statuett av Nina Sundbye.

Ibsenprisen deles ut til en norsk dramatiker som har fått oppført et nytt verk for barn eller voksne ved et profesjonelt teater det siste året, eller for et samlet dramatisk forfatterskap. En egen jury står for utvelgelsen av prisvinneren.

Juryen har i 2011 vurdert 49 manus som alle har hatt urpremiere på norske scener og i Radioteatret i 2010.

Kilde:

scenekunst.no, 20.09.2011, http://www2.scenekunst.no/artikkel_8455.nml

Vinnere
  • Kate Pendry

    Kate Pendry vant Ibsenprisen 2010 for stykket Erasmus Tyrannus Rex.

    Juryen oppga følgende begrunnelse:

    "Den norske teaterverden har ofte, og med god grunn, etterlyst stykker skrevet om og for ungdom. Med Erasmus Tyrannus Rex har Kate Pendry gitt et rått og direkte svar på den utfordringen. Scenen er en skolegård, aktørene er elever og typetegningene er skarpe portretter av mobbere og medløpere, ofre og alfahanner.

    Pendry har valgt en original form, ikke minst språklig. Nåtidig slang og jargon, humor, skjells- og ukvemsord, halve setninger og det rene drittpreik er tatt temmelig på kornet, og det serveres med en heftig pågående energi. Men det hele er satt i en streng klassisk ramme som gjør replikkene til en rytmisk, poetisk strøm av ord. Poetisk, ikke som i lyrikk eller fast verseform, men som et - i bokstavelig forstand - 'kunstig' uttrykk. Kunstferdig uten å bli tilgjort eller jålete.

    Den klassiske rammen er åpenbar også i dramaturgien. Stykket bærer tydelige spor fra det gamle greske drama, med kor og forteller, og grupper av antagonister og protagonister, med helter og ofre, og med en skjebnesvanger uavvendelighet. Den dystre bakgrunnen som kommer fram i stykkets sjokkerende avslutning, er nemlig de mange blodige skolemassakrer vi har sett rundt omkring i verden.

    Juryen vil betegne Erasmus Tyrannus Rex som et originalt bidrag til norsk dramatikk."

    Kilde:

    Ibsen Awards, www.ibsenawards.com, 26.11.2013, http://www.ibsenawards.com/ia/vinnere/kate-pendry/

Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler