Juratè Paulèkaitè

Jurate Paulekaite er scenograf fra Litauen.

Hun er utdannet ved Vilnius Academy of Arts der hun studerte fra 1984 til 1990. Allerede i 1984 signerte hun sin første scenografi, og siden har hun vært en av Litauens mest aktive og fremgangsrike scenografer.

Siden 1999 har hun samarbeidet nært med en av Litauens mest kjente regissører, Oskaras Korsunovas. For ham har hun blant annet laget scenografien til Mark Ravenhills Shopping and fucking (1999), Bulgakovs Mesteren og Margarita (2000), Sofokles' Oidipos (2002), Shakespeares Romeo og Julie (2003), og Til Damaskus på Nationaltheatret (2006).

Hun har mottatt en rekke priser: I 1987 og i 2003 mottok hun det litauiske Kulturdepartementets pris for scenografien til henholdsvis Saltenis' Duokiskis og Sofokles' Oidipos, i 1994 fikk hun St. Christopher-prisen for scenografien til Ingmar Bergmans Persona, og i 2004 Litauens nasjonale pris for kunst og kultur.

Informasjon

(Objekt ID 5874)
Objekttype Person
Funksjoner Scenograf
Nasjonalitet Finsk
Kjønn Kvinne
Les mer

Jurate Paulekaite vant Heddaprisen 2006 i klassen for beste visuelle design for sin scenografi til Til DamaskusNationaltheatret.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets vinner har skapt en fascinerende og gåtefull scenografi som utfyller og forankrer den drømmepregede teksten. Scenebildet er i slekt med installasjonen og med billedkunsten, samtidig som det har sterke skulpturelle kvaliteter . Med enkle midler viser scenografen en eventyrlig evne til å mane fram de forskjelligste fantasier. Nærmest umerkelig forflyttes vi fra et travelt gatehjørne i en storby til en strand ved et brusende hav uten at illusjonen brister. Et unikt scenografisk arbeid.

Årets pris går til Jurate Paulekaite fra Litauen for scenografien til Til Damaskus."

Kilde:

Heddaprisen

Medvirket i produksjoner (2)
Tittel Premiere Rolle
Til Damaskus (Nationaltheatret) 21. jan. 2006 Scenografi
Hedda Gabler (Kauans Statlige Dramaateater) 6. sep. 2000 Scenografi
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler