Åsa Linderborg

Åsa Natacha Linderborg (født Andersson) (født 20. mai 1968 i Västerås) er en svensk historiker med doktorgradsavhandling, forfatter og kulturskribent. Hun har et marxistisk syn på historie og politikk.

Informasjon

(Objekt ID 5548)
Objekttype Person
Funksjoner Forfatter
Nasjonalitet Svensk
Kjønn Kvinne
Les mer

Linderborg er oppvokst i Västerås som datter av metallarbeider Leif Boris Andersson og Tanja Linderborg. Moren var riksdagsrepresentant for Vänsterpartiet gjennom flere perioder. Da Åsa var fire år gammel, i 1972, ble hun overlatt til faren sin.

Hun ble med i Vänsterpartiet Kommunisterna som tolvåring i 1980 og året etterpå i Kommunistisk Ungdom. I 1987 ble hun ombudsmann for Kommunistisk Ungdom i Mälardalen. Linderborg har i den senere tid også innehatt lokale tillitsoppdrag for Vänsterpartiet i Uppsala kommune.

Linderborg avla filosofisk doktorgradeksamen ved historiske institusjonen ved Uppsala universitet in2001 med avhandlingen: Socialdemokraterna skriver historia: Historieskrivning som ideologisk maktressurs, om de svenska sosialdemokraternas historieskrivning.

Linderborg var en sterk kritiker mot invasjonen av Irak i 2003 og nærværet av koalisjonsstyrkene i landet. Hun har fortsatt med å uttrykke sin støtte for de irakiske opprørerne, som hun betrakter som en legal motstandsbevegelse.

10. juli 2007 var hun sommerprater i Sveriges Radio P1.

I 2007 utkom Linderborgs første skjønnlitterære bok, sin selvbiografiske barndomsskildring, Mig äger ingen (Norsk tittel: Meg eier ingen). Boken, som kretser rundt Lindeborgs oppvekst i Västerås med en alkoholisert far, fikk stor oppmerksomhet og ble nominert til Augustpriset. Per 20. september 2008 har den solgt i 270.000 eksemplarer, og den skal bli film.

Linderborg skriver nå regelmessig på Aftonbladets kulturside. 27. mars 2008 ble hun utnevnt til stedfortredende kultursjef i avisen.

Kilde: Wikipedia. 20.08.2010: http://no.wikipedia.org/wiki/%C3%85sa_Linderborg

Medvirket i produksjoner (2)
Tittel Premiere Rolle
Meg eier ingen (Riksteatret) 3. feb. 2011 Forfatter
Slitte Never (Grenland Friteater) 17. apr. 2010 Tekst
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Meg eier ingen 2007, Litteratur, Roman, Skjønnlitteratur – Forfatter