TEATERKVINNEN ELLEN ISEFIÆR
24. apr 2017

"Ellen Isefiær var en dyktig skuespiller som etter hvert gikk over til å bli instruktør. I begge funksjoner gav hun et stort publikum sterke teateropplevelser, og hun betydde mye for mange skuespilleres kunstneriske utvikling. [...]   Isefiær iscenesatte mer enn 200 oppsetninger, hvorav 50 på Trøndelag Teater. Som instruktør var hun sikker og myndig."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske teatersjefen, instruktøren og skuespillerinnen Ellen Isefiær. Les mer om henne her.

Les mer

SKUESPILLER OG INSTRUKTØR ELLA HVAL
19. apr 2017

"På mange måter tok Ella Hval sin opprinnelse med seg i sine roller, og hun førte med seg mye av det beste fra tiden i Samfundsteatret. En klar virkelighetsoppfatning og sterk realisme preget hennes liv som kunstner. Hun var uredd i sine rolletolkninger, åpen og direkte i sitt kunstneriske uttrykk og sannferdig i menneskeskildringene. Hun anvendte ikke store gester eller svulstig deklamasjon. Hennes realisme gikk hånd i hånd med en dristig, skapende fantasi, frisk humor og sosial satire. I tragedier og samfunnsdramaer avslørte hun vidtspennende menneskekunnskap, og hun gav sine sceneskikkelser stor spennvidde og originalitet. Med psykologisk skarpsyn opptrådte hun i moderne dramatikk, men hun hadde også et stort komisk talent. På scenen kunne hun vise seg både pompøs og vulgær, ung og gammel, høystemt og dagligdags, men aldri kjedelig."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren og instruktøren Ella Hval. Les mer om henne her.

Les mer

FOLKETEATRETS REPERTOARHISTORIKK
10. apr 2017

FOLKETEATRETS KOMPLETTE REPERTOARHISTORIKK PÅ SCENEWEB!

Folketeatret (1952-1959) var et norsk teater drevet med kommunale midler, som ble etablert i 1952. Hans Jacob Nilsen var teatrets første teatersjef. Nilsen hadde arbeidet for et teater med folkelig profil siden 1930-årene. I 1955 ble Hans Jacob Nilsen sparket av styret på grunn av dårlig økonomisk styring. Jens Gundersen ble ansatt som ny teatersjef.

I 1959 ble Folketeatret og Det Nye Teater slått sammen og ble Oslo Nye Teater.

6. oktober 2011 ble det gjennomført en import av Oslo Nye Teaters repertoardatabase til Scenewebdatabasen. Der lå også repertoaret til Folketeatret. Her kan du studere hele repertoaret.

Les mer