Teatermannen Thomas Thomassen
15. jan 2018

Thomas Christian Thomassen (født 19. november 1878 i Tønsberg, død 7. januar 1962 i Oslo) var en norsk skuespiller, instruktør og teatersjef. Thomas Thomassen var en betydelig regissør og skuespiller i sin samtid. Både som tradisjonsbærer og fornyer av teaterkunsten.

Thomassen var teatersjef ved  Stavanger Faste Scene 1918-1921, Den Nationale Scene i Bergen 1925–1931 og Det Nye Teater 1931–1932.

Her på Sceneweb kan du lese en lengre artikkel om Thomas Thomassen, skrevet av Bent Kvalvik, filmarkivar og kulturjournalist, ansatt ved Nasjonalbiblioteket. Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Les mer

SKUESPILLER SOPHIE REIMERS
27. des 2017

"I de første tiårene av 1900-tallet var Sophie Reimers Nationaltheatrets ubestridte Grand Old Lady. Hun høstet stor anerkjennelse for sine opptredener i både store tragedier og underholdende komedier. På en verdig måte videreførte hun arven fra Christiania Theater. [...]  I over 50 år opptrådte Sophie Reimers i et stort og omfattende repertoar. I de store tragedier viste hun stor forståelse for bakgrunnen og tidsbildet i en rekke av Henrik Ibsens og Bjørnstjerne Bjørnsons tragiske kvinneskikkelser"

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske skuespilleren Sophie Reimers. Les mer om henne her.

Les mer

Urpremiere på Folk og røvere i Kardemommeby
26. des 2017

26. desember 1956 var det urpremiere i tre norske byer samtidig på Thorbjørn Egners Folk og Røvere i Kardemomme by.

Stykket hadde urpremiere i 3 store norske byer samtidig; i Oslo på Nationaltheatret, i Bergen på Den Nationale Scene og i Trondheim på Trøndelag Teater.

Folk og røvere i Kardemomme by handler om den fredelige byen Kardemomme og de som bor der. Noen få skaper vanskeligheter; det er de tre røverne, Kasper, Jesper og Jonatan som lever utenfor byen og ofte går inn til byen for å stjele det de trenger. Til slutt blir røverne arresterert, men de blir godt behandlet i fengselet, og i siste kapittel blir de dagens helter når de slukker brannen i byens tårn.

Kardemomme by er i prinsippet en effektiv, idyllisk og idealistisk stat, der det bare er en, lov som gjelder; kardemommeloven.

Les mer