Teaterfestivalen i Kongsvinger
26. jun 2017

Teaterfestivalen i Kongsvingervar en internasjonal teaterfestival som første gang ble arrangert i 1993. Etter dette ble den arrangert i 1995, 1997 og siste gang i 2000. De to siste festivalene fikk i tillegg navnet Absolutt Galskap. Festivalsjef var Sverre Waage.

Teaterfestivalen i Kongsvingers program var preget av internasjonale gjestespill samt norske frie scenekunstgrupper. Det var gjestespill fra Sverige, Danmark, England, Russland, USA, Belgia, Nederland, Frankrike, Finland, Italia. Det var første gang Cirkus CirkörForced Entertainment og Lone Twin gjestet Norge. Også Västanå TeaterOdinteatret og tg STAN gjestet festivalen.

Les mer om Teaterfestivalen i Kongsvinger på Sceneweb-bloggen og på Sceneweb.

Les mer

Heddaprisvinnerne 2017
8. jun 2017

I år er det 11 katergorier i Heddaprisen. Nytt av året er at prisen Beste barne- og ungdomsforestilling er delt i to priser, en for Beste barneforestilling og en for Beste forestilling for ungdom. Heddaprisen ble delt ut søndag 18. juni på Oslo Nye Teater.

I år fikk disse produksjonene flere priser i ulike kategorier: Orlando (Rogaland Teater), og Edda (Det Norske Teatret). Bjørn Sundquist mottok Heddas ærespris for sitt kunstnerskap som skuespiller.

Les mer om Heddaprisens historie her.

Les mer

FRA SCENEWEB-BLOGGEN
29. mai 2017

JOHANNE DYBWAD-TURNEEN TIL TYSKLAND OG NORGE I 1907.

I 1907 dro Johanne Dybwad sammen med en trupp av skuespillere til Tyskland og Danmark med de fire Ibsenproduksjonene Et dukkehjemGengangereBygmester Solness og Rosmersholm.

Tysk teater var på den tiden særpreget av naturalismen, og Dybwads produksjoner ble ikke tatt godt imot i Tyskland, da de ble ansett å mangle psykologisk dybde.

Den tyske regissøren Max Reinhardt la imidlertid merke til Dybwads potensial.

Mer om Dybwad-Turnéen, Johanne Dybwad og Max Reinhardt kan du lese i Ragnhild Gjefsens artikkel German-Norwegian Theatrical Interactions: A Brief Historical Overview

Les mer