FRA SCENEWEB-BLOGGEN
15. mai 2017

SCENE 7 

Scene 7 var en av de første frie teatergruppene i Norge. Gruppen ble etablert i Oslo i 1966 som en underavdeling av Club 7.

Scene 7 var et lite åpent avantgardeteater med pust fra et internasjonalt miljø. Teatrets kunstneriske leder varSossen Krohg. Det eksperimentelle teatrets profil var å være et åpent teater; åpent for nye teaterformer, ny dramatikk og nye skuespillere. Scene 7 stod i mange år for store deler av hovedstadens avantgardeteater og internasjonale impulser.

Les mer om Scene 7 på vår blogg og på Sceneweb.

Materiale inneholder store hull og vi tar gjerne imot tilføyinger og rettelser slik at dette blir mer fullstendig.

Les mer

SAMPO TEATER
8. mai 2017

Sampo Teater ble etablert i Oslo i 1983 av Anitta Suikkari (skuespiller) og Mette Brantzeg(regissør). Sampo Teater brukte teatret som bilde på vår tid, med særlig fokus på menneskers historie (ofte fra kvinnens perspektiv), myter, røtter og relasjon til naturen – eller mangelen på disse. I 1988 flyttet Suikkari og Brantzeg Sampo Teater til Tromsø.

Sampo Teater hentet sitt navn fra det finske nasjonaleposetKalevala. Sampo er utømmelighetskilden som alle kriger om iKalevala. På havets bunn står den og maler salt og sølv i det uendelige. Gruppens første produksjon Kalevala (1984) var en dramatisering av dette store finske nasjonaleposet – iscenesatt som en soloforestilling med Suikkari på scenen og Brantzeg som regissør.

Les mer om Sampo Teater på Sceneweb og Sceneweb-bloggen.

Les mer

TEATERSJEF OG -KRITIKER FRITS VON DER LIPPE
1. mai 2017

"Parallelt med forlagsvirksomheten etter krigen skrev von der Lippe teateranmeldelser i en rekke aviser. Han var en omhyggelig og stimulerende anmelder, og tok sikte på å fungere som veileder for skuespillerne. I årene før og etter krigen skrev han også en rekke teaterpolitiske artikler. I disse gav han uttrykk for at teater representerer et stort potensial i samfunnet.  [...] i  1949 ble han Riksteatrets første teatersjef. Han gjorde en utrettelig innsats i oppbyggingen av dette teateret og gjorde det til en institusjon som mange følte seg sterkt knyttet til."

Dette skrev Thoralf Berg i sin biografi om den norske teatersjefen, teaterkritikeren og journalisten Frits von der Lippe. Les mer om han her.

Les mer